Kaping Libisch vliegtuig afgelopen, kapers gearresteerd

De kaping van een Libische vliegtuig is afgelopen. Het vliegtuig was op weg van Sebha naar Tripoli in Libië, maar werd omgeleid naar Malta. De wapens aan boord zouden replica's geweest zijn, zo tweette de premier van Malta.

Twee kapers dwongen het vliegtuig dat op weg was van Sebha naar Tripoli in Libië om naar Malta te vliegen en gijzelden de passagiers en bemanning. Na afloop van de kaping werden de kapers geboeid weggebracht door soldaten. Premier Joseph Muscat tweette: "Kapers hebben zich overgegeven, zijn gefouilleerd en in hechtenis genomen."

Er waren 118 mensen aan boord van de Airbus A320 van Afriqiyah Airways, 111 passagiers en 7 crewleden. De kapers zouden als passagier ingecheckt hebben. Volgens lokale media dreigden de twee ermee dat ze het vliegtuig gingen opblazen. De gijzelnemers, die aanhangers zouden zijn van de vermoorde leider Khaddafi, eisten politiek asiel in Malta. Ze wilden ook een pro-Khaddafi-partij oprichten. Er is sprake dat de kapers tot de Toeboe behoren, een etnische groepering die in het zuiden van Libië leeft.

Beetje bij beetje werden de passagiers en bemanningsleden in de loop van de dag vrijgelaten. 

De luchthaven van Malta verklaarde zelf in de loop van de dag dat er een "onwettige tussenkomst" geweest is op het vliegtuig.

Op de kaart hieronder ziet u de vluchtroute van het toestel.

Meest gelezen