Koning Filip: "Ik vertel Eleonore verhaaltjes en soms breng ik haar naar bed"

"Karrewiet" heeft koning Filip weten te strikken voor een gesprek. Het staatshoofd leek opvallend ontspannen en vertrouwde kinderreporter Finn onder meer zijn plannen voor de eindejaarsperiode toe.

Enkele dagen geleden heeft het kasteel van Laken de deuren geopend voor een cameraploeg van "Karrewiet", het kindernieuws van Ketnet. Kinderreporter Finn mocht koning Filip daarbij allerlei vragen stellen over zijn privéleven, vragen die hij verrassend openhartig beantwoordde.

Zo verklaarde hij geregeld spelletjes met zijn vier kinderen te spelen. "Ik vertel Eleonore verhaaltjes", zei hij over zijn jongste dochter. "Soms breng ik haar 's avonds naar bed. Dan spreken we nog een beetje met elkaar."

"Met Kerstmis gaan we met de familie op vakantie", ging hij voort. "We gaan ook een beetje sport doen. De kinderen hebben net examens gehad dus moeten ze een beetje ontspannen. Ik heb een kerstcadeau voor de koningin, maar dat is een geheim. Een geheim voor haar."

"Ik hoop dat kinderen van België goeie vakantie hebben"

"Ik kan veel interessante mensen ontmoeten", antwoordde hij op de vraag wat hij het leukste vindt aan koning zijn. "Ik kan en mag ook het land vertegenwoordigen, ook in het buitenland. Daarnaast kan ik mensen van verschillende horizonten samenbrengen."

"Ik wens de kinderen van België een mooi en succesvol jaar. Ik hoop dat ze gelukkig worden, dat ze goed studeren en dat ze ook veel spelen. Maar ik hoop dat ze nu eerst een goeie vakantie hebben."

"Ik ben trots op mijn kinderen"

Ook voor de RTBF heeft een kinderreporter de koning enkele vragen mogen stellen. De eer ging naar Noa, een jongen van 11. Hij vroeg het staatshoofd onder meer of hij soms een kroon draagt. "Ik draag geen kroon, het maakt niet echt deel uit van onze traditie", antwoordde hij.

"Ik hoop dat mijn kinderen tevreden zijn van mij, ik ben het zeker. Ik ben in elk geval trots op hen", zei hij nog. "Ik heb veel geluk dat ik kan doen wat ik doe. Ik kan België vertegenwoordigen en banden creëren. Soms kan ik raad geven."

Meest gelezen