Kunstsneeuw moet skiërs in de Alpen steeds vaker uit de nood helpen

Er moet steeds vaker kunstsneeuw gebruikt worden in de Alpen tijdens de kerstvakantie omdat er de jongste jaren steeds minder sneeuw ligt. Kunstsneeuw is echter omstreden, want het is slecht voor de natuur. Wie toch wil blijven wintersporten, trekt beter naar hooggelegen gebieden.
AFP or licensors

Meteovista onderzocht sinds 2011 de sneeuwdata van de skigebieden in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Wie op wintersport gaat tijdens de kerstvakantie loopt steeds vaker het risico weinig natuurlijke sneeuw te zien. Gemiddeld is over alle skiresorts de hoeveelheid sneeuw sinds 2011 op de top afgenomen van ongeveer 100 cm naar 34 cm vorig jaar. De hoeveelheden in het dal daalden van ongeveer 50 cm in 2011 naar slechts 10 cm in 2014 en 2015.

Deze trend betekent niet dat er elk jaar in de kerstperiode gebrek aan sneeuw is, maar dit jaar is dat wel het geval. Hogedrukgebieden voorkwamen de voorbije jaren dat er in december een flink pak sneeuw viel in de Alpen, maar het opwarmende klimaat speelt ook een rol.

Daarom wordt er een beroep gedaan op kunstsneeuw. Vorig jaar was het echter zo warm dat in de Alpen sneeuwkanonnen de lager gelegen gebieden niet eens van een laag kunstsneeuw konden voorzien. Dit jaar kunnen ze wel hun werk doen, doordat de temperatuur rond het vriespunt ligt. De meeste pistes kunnen dus in tegenstelling tot vorig jaar wel goed geprepareerd worden, maar de natuur zal grotendeels groen blijven. In de westelijke Alpen kan er tijdens de kerstdagen wel wat lichte sneeuw vallen, maar voor de pistes levert dat weinig op.

Kunstsneeuw slecht voor de natuur

Wie toch zonder problemen wil blijven wintersporten, trekt beter naar hooggelegen gebieden. Door de opwarming van het klimaat stijgt de sneeuwgrens. De kans dat de sneeuw die in november al gevallen is, het daar overleeft tot in de kerstvakantie is een stuk groter. Maar ook daar wordt er gebruikgemaakt van kunstsneeuw.

Kunstsneeuw is echter niet goed voor de natuur. Het water- en energieverbruik in de gebieden stijgt omdat de sneeuwkanonnen niet zonder water en stroom kunnen. De dieren hebben last van het lawaai van de installaties. En de Alpenweiden krijgen veel minder kans om zich in het voorjaar en in de zomer te herstellen.

Meest gelezen