Maar 7 procent bruggepensioneerden beschikbaar voor nieuwe job

Amper zeven procent van de bruggepensioneerden meldde zich het voorbije jaar bij de arbeidsbemiddelingsdiensten. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

Sinds vorig jaar moeten bruggepensioneerden tot hun 65e beschikbaar voor de arbeidsmarkt blijven. Vorig jaar ging het om ruim 5.600 van de bijna 102.000 bruggepensioneerden.

Demir vraagt zich af waarom zo weinig bruggepensioneerden zich melden en wil uitzoeken hoe dat komt. "Het systeem is zodanig complex dat ik denk dat we moeten kijken om dat te vereenvoudigen", zegt ze aan de VRT-radioredactie.

Gisteren raakte bekend dat verzekeraar AXA 800 werknemers vanaf hun 55e met brugpensioen wil sturen. Eerder deden Makro en Douwe Egberts dat ook al. Vanaf volgend jaar worden de regels voor brugpensioen een pak strenger: de leeftijd wordt opgetrokken bij collectief ontslag en het systeem wordt ook duurder voor de bedrijven.

Meest gelezen