Meer dan 3.000 verpleegkundigen per jaar te weinig

De komende jaren zijn er telkens zo'n 3.600 verpleegkundigen te weinig in België. Voor huisartsen en tandartsen gaat het om een tekort van 150 per jaar. Dat blijkt uit cijfers die de Vlaamse zorgambassadeur Lon Holtzer verzamelde. Vele artsen en verpleegkundigen gaan de komende jaren immers op pensioen, maar er komen niet genoeg jonge collega's bij.
Image 01994513 MediaforMedical Copyright

"Als er niets gebeurt, zijn er over vijf jaar zo'n 18.000 verpleegkundigen tekort. Tijd dus om de zorg anders, minder in hokjes te organiseren en meer in teams te werken", meent Holtzer. Ze pleit ervoor om in teams te werken, waarbij ook een kinesist of een ergotherapeut bijvoorbeeld meehelpen in de zorg. "Op die manier zouden niet alleen de verpleeg- en zorgkundigen instaan voor de zorg."

Holtzer merkt op dat er de laatste jaren wel zorgpersoneel is bijgekomen. “We hebben een stijging teweeggebracht van 16%, best mooi. Maar als we kijken naar wie op pensioen gaat, zien we dat er 3.600 verpleegkundigen per jaar weggaan. Dat is te veel." De komende jaren vertrekken immers heel wat babyboomers op pensioen. "We moeten mensen dus warm maken voor de zorg."

imago/epd

Vlamingen lopen warmer voor zorgsector

In Vlaanderen kiezen er wel meer jongeren voor een beroep in de zorgsector dan in Wallonië of in Brussel. “In Vlaanderen is de groep jonger dan 30 jaar de laatste 5 jaar aangegroeid met 3591 verpleegkundigen.In Wallonië en Brussel samen is dit maar 1642. In Vlaanderen stijgt het aantal 7% meer dan in Wallonië en Brussel samen”. Maar ook in Vlaanderen is nood aan nieuwe krachten.

Meest gelezen