Merkel wil meer Tunesische asielzoekers terugsturen

De Duitse Bondskanselier heeft met de president van Tunesië afgesproken dat de uitwijzing van afgewezen Tunesische asielzoekers moet wordt opgevoerd. Dat zei ze na de dood van de Tunesiër die waarschijnlijk de aanslag in Berlijn heeft gepleegd.
AFP or licensors

Duitsland gaat onderzoeken welke maatregelen mogelijk zijn om verdere aanslagen te voorkomen. Dat heeft Angela Merkel vanmiddag aangekondigd op een korte persconferentie. Nu Anis Amri, de vermoedelijke dader van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, doodgeschoten is, is één acuut gevaar bezworen, zei Merkel.

Maar de zaak roept vragen op, zei Merkel ook. Er komt een onderzoek naar alles wat gebeurd is sinds Amri in Duitsland is aangekomen, vorig jaar, en de aanslag in Berlijn. Want intussen is gebleken dat Duitse speurders al vermoedden dat hij een aanslag kon plegen, maar daar is kennelijk te weinig mee gedaan.

Amri was een asielzoeker van wie de asielaanvraag werd geweigerd. Maar hij kon niet worden uitgewezen omdat zijn identiteit niet met zekerheid kon worden vastgesteld. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken lag de fout daarvoor bij de Tunesische autoriteiten.

Met de Tunesische president heeft ze intussen al afgesproken dat de uitwijzing van afgewezen Tunesische asielzoekers moet wordt opgevoerd.

Tijdens de persconferentie bedankte Merkel de Italiaanse autoriteiten, in het bijzonder de twee politieagenten die Anis Amri staande hielden. Ze getuigde ook nog eens haar medeleven met de slachtoffers, met speciale aandacht voor de Italiaanse vrouw en de Poolse vrachtwagenchauffeur.

 

Meest gelezen