Nagellak-actie Nederlands jongetje gaat over het miljoen

Heel Nederland is in de ban van een jongetje van zes dat in enkele dagen tijd en in zijn eentje al meer dan een miljoen euro heeft opgehaald voor het goede doel. Tijn Kolsteren is ongeneeslijk ziek, maar wou toch nog geld ophalen voor de andere zieke kinderen in de wereld. Hij begon een nagellak-challlenge met als doel 100 euro op te halen. Drie dagen later staat de teller van de lak-aanactie al over het miljoen euro.

Tijn lijdt aan herstenstamkanker, een zeldzame ziekte die in Nederland jaarlijks een 20-tal kinderen treft. In mei kregen de jongen en zijn ouders te horen dat hij nog minder dan een jaar te leven had.

Eergisteren klopten het jongetje en zijn vader aan bij het Glazen Huis in Breda vanwaaruit radiozender 3FM momenteel een marathonuitzending houdt voor het goede doel. "Serious request" is de voorloper van Music For Life bij ons en zamelt dit jaar samen met het Rode Kruis geld in voor kinderen die sterven aan een longontsteking. Wereldwijd overlijden elk jaar 900.000 jonge kinderen aan de aandoening.

Tijn wou ook een bijdrage leveren, want hij is zes jaar mogen worden. Een leeftijd die veel kinderen niet eens halen. Hij stelde een nagellak-challenge voor, naar analogie met de Icebucket Challenge voor ALS een tijd geleden. Wie zijn nagels door de jongen liet lakken, doneerde een euro of meer aan het Rode Kruis. Wie niet op de uitdaging wou ingaan, moest 10 euro doneren.

Verhaal raakt gevoelige snaar

Nederland ging massaal overstag voor het initiatief van de kleine jongen. Het verhaal van de zesjarige jongen heeft duidelijk een gevoelige snaar geraakt. Na 24 uur had Tijn met zijn actie al 400.000 euro ingezameld. Gisteravond stond de teller op ruim 800.000 en vanmorgen bleek dat er al meer dan een miljoen euro was binnengekomen.

"Supertijn", kopte de Nederlandse krant Algemeen Dagblad, met een tekening van de jongen in een supermanpak. Het verhaal gaat intussen ook de wereld rond. Tijn zelf lakt intussen gewoon voort. Zijn twee oorspronkelijke flesjes nagellak zijn intussen aangegroeid tot vele tientallen flesjes, dank zij gulle schenkers.

Woensdag werd hij voor een dag uitgeroepen tot burgemeester van Breda. Hij kreeg een ambtsketting om en kreeg een rondleiding op het stadhuis. Daarna wou hij met zijn broertje en zijn ouders mee naar de kinderboerderij. Gisteren kwam hij ook nog even lakken maar daarna had hij een afspraak in het ziekenhuis. De jongen en zijn ouders hadden er een afspraak met de artsen om te beslissen over zijn laatste behandeling.

Meest gelezen