Pakistaan die verdacht werd van aanslag Berlijn:"Ik wilde mijn metro halen"

De Pakistaanse asielzoeker Navid B. die net na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn werd opgepakt als hoofdverdachte, heeft bij Die Welt Am Sontag voor het eerst zijn verhaal gedaan. Zo was hij de avond van de aanslag op weg naar de metro en rende hij de straat over om rijdende auto's te ontwijken. Daarbij was hij politiemensen opgevallen.

Kort na de aanslag waarbij twaalf doden vielen, werd de 23-jarige Navid B. opgepakt door de Duitse politie. Na 20 uur in voorlopige hechtenis werd hij bij gebrek aan bewijs vrijgelaten. Pas daarna kwam Anis Amri, de Tunesiër die vanochtend werd doodgeschoten in Milaan, in het vizier van de politie.

Navid werd dinsdag, een dag na de aanslag, dus vrijgelaten. Gisteren kreeg hij ook zijn gsm terug. Een Pakistaanse journalist belde hem op voor een kort telefoongesprek. Daarin vertelt Navid dat hij maandagavond niet eens op de kerstmarkt in Berlijn was. Hij was moe en wilde de metro halen om te gaan slapen.

"Ik moest op weg naar de metro een straat oversteken. Ik rende de straat over want er waren veel auto's. Een paar politieagenten zagen me rennen en hebben me tegengehouden. Ze vroegen me waarom ik rende en ik zei dat dat door de auto's kwam. Toen kwam mijn metro eraan, maar de politieagenten hielden me vast."

Waar de politieagenten hem toen naartoe hebben gebracht weet Navid niet, maar hij gelooft dat het ergens in Berlijn was. De politieagenten vroegen hem of hij de aanslag op de kerstmarkt had gepleegd, maar Navid antwoordde dat hij onschuldig was. Na zijn vrijlating werd hij naar een hotel overgebracht en vervolgens naar een opvangcentrum voor vluchtelingen.

Meest gelezen