Peeters hekelt aanstelling Descheemaecker: "CEO mag niet in raad van bestuur terugkeren"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil nadenken over nieuwe regels om te vermijden dat CEO's die een bedrijf verlaten nadien in de raad van bestuur terugkeren. Dat zegt hij in "De afspraak op vrijdag". Hij reageert daarmee scherp op de benoeming van ex-spoorbaas Marc Descheemaecker in de raad van bestuur van de NMBS.
Marc Descheemaecker en Kris Peeters.

Nadat hij de NMBS eerder acht jaar als CEO heeft geleid, krijgt Descheemaecker binnenkort een zitje in de raad van bestuur van datzelfde bedrijf en dit op aansturen van zijn partij de N-VA. De benoeming ontlokte de oppositie eerder al felle kritiek, maar ook minister Peeters is allerminst met deze gang van zaken opgezet. Dat liet hij vanavond in "De afspraak op vrijdag" blijken.

Concreet wil Peeters "nadenken" om te vermijden dat "mensen die een bedrijf als CEO hebben geleid in de raad van bestuur terugkeren en daar een eigenaardige positie innemen". "Los van dit concrete dossier moeten we nadenken over afspraken over het vertrek van een CEO zodat we kunnen verhinderen dat zij of hij binnen de kortste keren langs de achterdeur of de voordeur terug binnenkomt. Dat zou een wijze manier zijn om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt."

"Descheemaecker is waarschijnlijk competent, maar dit vind ik eigenaardig. In de raad van bestuur van de NMBS heeft de N-VA geredeneerd dat gezien zij de grootste partij van Vlaanderen is, zij ook mensen met de nodige competenties in die raad moet hebben. We moeten nadenken over andere regels voor de toekomst."

Meest gelezen