Poetin: "Niemand geloofde dat Trump kon winnen behalve wij"

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn jaarlijkse grote persconferentie gegeven. Er hebben meer dan 1.400 journalisten aan deelgenomen en ze duurde, naar goede gewoonte, ook erg lang, ruim 4 uur. De meest uiteenlopende thema's kwamen aan bod. Een greep uit het aanbod.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Poetin beantwoordt vragen die op pancartes staan die journalisten in de lucht steken.

Poetin over de VS

Poetin was vooral scherp toen het ging over de Amerikaanse verkiezingen. Hij ontkent iedere Russische beïnvloeding of hacking en zegt dat de Democraten hun verlies enkel aan zichzelf te wijten hebben. Hij bekritiseerde de afscheidnemende regering van president Obama en de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Ze stellen volgens hem anderen verantwoordelijk voor hun fouten en hun verkiezingsnederlaag. "Ze verliezen op alle fronten en geven anderen de schuld. Je moet waardig kunnen verliezen. Vooraanstaande Democraten zouden zich omdraaien in hun graf, Roosevelt zeker."

De Russische president zegt dat Rusland wel geloofde in de zege van Trump en dat hij hoopt op goede relaties met de VS in de toekomst. "Als Trump me uitnodigt om naar de VS te reizen, zal ik gaan. Ik verwacht een verandering in de relaties en hoop naar een normale interactie te kunnen gaan om de problemen in onze landen en in de wereld te kunnen oplossen."

In de aankondiging van Trump gisteren dat hij een versterking wil van het nucleaire arsenaal zag Poetin niets nieuws. "Tijdens de verkiezingscampagne sprak hij al over de noodzaak van een versterking van het Amerikaanse kernarsenaal en de versterking van de Amerikaanse strijdkrachten."

Ook Poetin wil zijn kernarsenaal en de bijhorende raketten moderniseren en slagkrachtiger maken. Poetin wil onder meer raketten ontwikkelen die alle onderscheppingsmechanismen te snel af zijn. Toch ontkent de Russische president dat dit het begin is van een nieuwe wapenwedloop. "Wij zullen nooit middelen steken in een wapenwedloop die we ons niet kunnen veroorloven."

Poetin over de Russische economie

De Russische economie was het eerste thema van de persconferentie. Volgens Poetin is die aan de beterhand, al blijft ze wel krimpen, maar veel minder dan vorig jaar toen het nog -3,7% was. "Dit jaar zal de economie met 0,5 tot 0,6% krimpen", zei hij.

Poetin denkt dat de olieprijs in de tweede helft van 2017 zal stabiliseren. "De surplus op de oliemarkt zal dan verdwijnen. En we rekenen op een stabilisering (van de prijzen) op het niveau van vandaag."

Poetin over dopinggebruik in zijn land

Over de beschuldiging van dopingmisbruik was Poetin duidelijk. Hij ontkende nog eens dat er een door de staat gestuurd dopingprogramma bestaat (Lees ook: "Er was nooit een georganiseerd dopingsysteem in Rusland"). "Wij zijn niet het enige land dat problemen met doping moet oplossen", zei hij. "Rusland werkt nauw samen met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Wereldantidopingagentschap (WADA). Een georganiseerd dopingsysteem heeft Rusland nooit gehad, simpelweg omdat het onmogelijk is. We zullen er alles aan doen om dat te bewijzen."

Poetin over Syrië

Rusland speelde de voorbije weken een doorslaggevende rol bij de herovering van de stad Aleppo door het Syrische regime, maar ook bij de evacuatie van tienduizenden mensen, zegt Poetin. "De president van Turkije en de leiders in Iran hebben een grote rol gespeeld in de situatie in Aleppo. En, dit klinkt misschien niet bescheiden, maar zonder deelname van Rusland zou dat niet mogelijk geweest zijn."

Poetin over relaties met de EU

Over Europa zei Poetin dat hij mogelijk individuele relaties met de EU-lidstaten wil aanknopen, mocht het met de Europese Unie als geheel niet lukken.

Neemt Poetin deel aan de verkiezingen in 2018?

Of Poetin zich in 2018 opnieuw kandidaat stelt voor het presidentschap, zal hij vertellen wanneer de tijd er rijp voor is. "Ik zal kijken naar wat er in ons land en in de wereld gebeurt. En op basis van onze inschattingen over wat er al gebeurd is er wat er nog gedaan moet worden, zal ik de beslissing nemen of ik nog deelneem aan de Russische presidentsverkiezingen."

Meest gelezen