Reconstructie van de laatste uren van Anis Amri

"Zonder twijfel." Zo bevestigde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken de dood van terreurverdachte Anis Amri. Maar wie was hij? En hoe kwam hij vanuit Berlijn in Italië terecht? Een reconstructie van zijn laatste uren.

Anis Amri, hoofdverdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, is deze nacht doodgeschoten bij een routinecontrole van de politie in Milaan.

Hoewel Duitse speurders het vermoeden hadden dat Amri zich na de aanslag ergens in Berlijn schuilhield - enkele uren na de aanslag was hij nog gezien bij een moskee -, blijkt nu toch dat hij naar het buitenland vluchtte. Maar die vlucht eindigde vannacht op een plein in Milaan.

Enkele uren na zijn dood heeft het "persbureau" van IS een video verspreid waarin Anis Amri trouw zweerde aan de terroristische organisatie (zie verder). Deze boodschap nam hij vermoedelijk al een poos geleden op in Berlijn, de stad waaruit hij na de aanslag is gevlucht naar Italië.

Amri's laatste uren

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica zou Amri vanuit Frankrijk naar Milaan gereisd zijn per trein. Zijn precieze reisweg is niet bekend. Wel weet de Franse zender Europe 1 dat hij dinsdag in het station Part-Dieu in Lyon is gezien. Daar heeft hij de trein genomen naar Chambéry, een stad elders in Frankrijk.

Vanuit Chambéry is hij vervolgens via Turijn naar Milaan gereisd (zie kaart). Het staat dus vast dat hij twee grenzen heeft kunnen oversteken: de Duits-Franse en de Frans-Italiaanse. Nochtans stond hij internationaal geseind.

Om 1 uur vanochtend is hij in het Centraal Station van Milaan aangekomen. Van daaruit is hij naar het noorden van de stad gereisd, naar Sesto San Giovanni, een voorstad. De Italiaanse justitie probeert nog uit te vissen hoe Amri aan het treinstation van Sesto San Giovanni is geraakt. Op dat tijdstip is er immers geen openbaar vervoer.

Bij een identiteitscontrole in Milaan haalde Amri een wapen uit zijn rugzak en opende het vuur op de twee politieagenten. Volgens bronnen zou het gaan om een kaliber .22, en zou met hetzelfde wapen ook de Poolse trucker gedood zijn, maar die informatie werd nog niet bevestigd.

Bij de schietpartij raakte één van de agenten gewond aan zijn schouder. Vlak voor zijn dood zou Amri nog "Allahu akbar" geroepen hebben. De politieagent die het fatale schot uiteindelijk loste, was nog maar negen maanden in dienst. Reuters meldt dat de vingerafdrukken bewijzen dat het effectief over Amri gaat. In de jaszak van de verdachte werd een Frans treinticket gevonden.

Daarmee komt een einde aan de immense klopjacht die Duitsland de voorbije dagen in de ban hield. Er werd een premie tot 100.000 euro uitgeloofd aan tips die tot de arrestatie van Amri zouden leiden. Er is nog niet gecommuniceerd of de Italianen die som nu zullen opstrijken.

Waarom Amri naar Italië is gereisd of wat zijn plannen daar waren, is niet duidelijk. Italië is tegelijk geen onlogische keuze, gezien Amri's verleden (zie verder). Ook ligt het land op de route naar Tunesië, dus ook dat zou een eindbestemming geweest kunnen zijn. Al blijft dit allemaal speculatie.

Getroubleerd verleden

Wat de afgelopen dagen duidelijk werd, was dat Amri al lang voor hij een aanslag pleegde in Berlijn het foute pad was opgegaan. Als tiener moest hij in zijn thuisland Tunesië voor de rechter verschijnen voor druggebruik, diefstal en geweld. Toch benadrukt Anis' vader Mustapha dat zijn zoon nooit religieus of intolerant was voor hij Tunesië inruilde voor Italië. "Mijn zoon dronk en stal, maar hij radicaliseerde in Europa", vertelde hij in een interview. 

Dat radicaliseringsproces begon volgens Mustapha in de Italiaanse cel. Amri was als bootvluchteling de zee overgestoken naar Italië, maar liep daar een veroordeling van vier jaar op voor geweld, brandstichting en diefstal. In de gevangenis kwam hij in aanraking met extremistische groeperingen.

Ook in Duitsland, waar hij een jaar geleden aankwam, was hij geen onbekende voor de politie. Tussen maart en september werd hij gevolgd in Berlijn, maar het onderzoek werd stopgezet wegens te weinig bewijs. Uit de politierapporten blijkt dat hij zes verschillende identiteiten gebruikt heeft. Ook zou hij contact gehad hebben met Abu Walaa, de "nummer 1"  van IS in Duitsland.

Videoboodschap

Intussen is ook een video opgedoken waarin Anis Amri trouw zweert aan IS. Amri zou de boodschap in Berlijn zelf opgenomen hebben. In de video zegt hij dat IS-aanhangers wraak zullen nemen op de "kruisvaarders" die moslims hebben gebombardeerd. Hij roept ook op om, "ieder met zijn eigen mogelijkheden", aanslagen te plegen in Europa.

Anis' vader heeft zijn zoon nooit teruggezien sinds hij zes jaar geleden zijn thuis en land verliet. Zijn broers en zussen spraken hem wel nog af en toe via sociale media. Zij drukten gisteren nog hun ongeloof uit over de acties van hun broer.

Van Tunesië naar Europa

Meest gelezen