Supporterscamping WK: KBVB en Sun Reizen veroordeeld tot boetes van 3.000 euro

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en Sun Reizen zijn door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot boetes van 3.000 euro in het dossier rond de Devillage-camping. De KBVB en twee reisorganisatoren moesten zich verantwoorden voor de slechte omstandigheden op die camping tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië in 2014. Drie supporters krijgen al een schadevergoeding van ongeveer 12.000 euro. De schadevergoeding voor de 205 supporters die door Test-Aankoop vertegenwoordigd werden, wordt later bepaald.

Volgens de rechtbank hadden de KBVB en Sun Reizen zich lichtzinnig en onvoorzichtig gedragen bij de organisatie van de camping. De vennootschap Oranjecamping werd vrijgesproken omdat ze niet als reisorganisator beschouwd kon worden.

De KBVB en Sun Reizen moeten drie supporters al een schadevergoeding van ongeveer 12.000 euro betalen terwijl de beslissing over de schadevergoeding voor de 205 supporters die door Test-Aankoop vertegenwoordigd werden, nog in beraad wordt gehouden.  "Er was een vereniging aanwezig, naast Test-Aankoop, die zich burgerlijke partij had gesteld en die een volledige juiste begroting van de schade gemaakt had", zegt Simon November van Test-Aankoop. "Zij krijgen hun reiskosten integraal terug en een morele schadevergoeding. Wij zullen nu een nieuwe zitting aanvragen om voor de mensen die wij vertegenwoordigen ook de reiskosten terug te vragen en een morele schadevergoeding."

"Amateurisme en lichtzinnigheid in hoofde van KBVB"

De Belgische supporters hadden een (duur) verblijf geboekt in "Devillage", een speciale camping in Brazilië voor het WK voetbal. De Voetbalbond bood het pakket aan, Sun Reizen en Oranjecamping waren verantwoordelijk voor de organisatie. Ter plekke bleek dat het sanitair slecht was en dat er te weinig elektriciteit en geen wifi was. Volgens de rechtbank ging het niet om kleine haperingen die op enkele dagen tijd opgelost konden worden, zoals de KBVB en Sun Reizen beweerden. Ook dat de problemen zouden te wijten zijn aan een tropische storm, dronken supporters of het amateurisme van de Braziliaanse overheid, achtte de rechter niet bewezen.

De rechtbank stelde in tegendeel vast dat noch de KBVB, noch Sun Reizen de nodige maatregelen hadden genomen om de kwaliteit van de aangeboden reis te garanderen en de hele zaak te weinig hadden opgevolgd. Dat getuigde van amateurisme en lichtzinnigheid in hoofde van de KBVB, aldus de rechtbank, terwijl Sun als reisorganisator dan weer verondersteld werd over de nodige ervaring en know-how te beschikken om één en ander wel in goede banen te leiden.

De Voetbalbond bood de gedupeerden aanvankelijk een schadevergoeding van 50 euro per nacht aan, maar dat vond Test-Aankoop "principieel ontoereikend". Consumentenorganisatie Test-Aankoop verzamelde ruim 200 klachten en eiste een terugbetaling van de kosten.

Meest gelezen