Terugblik 2016 - Mario over brexit: "In 2017 nog alle EU-voordelen"

2016 was een jaar als geen ander. Dat zag u al in ons Jaaroverzicht op Eén, waarin Wim De Vilder en Goedele Wachters gingen praten met mensen voor wie het afgelopen jaar een keerpunt was. Een aantal van die verhalen krijgt hier extra aandacht. Vandaag gaan we dieper in op het verhaal van Mario, een Vlaming die in Londen woont en werkt. De brexit is voor hem en voor zijn gezin bittere ernst.

Voor Mario stond 2016 grotendeels in het teken van de brexit. Hij voerde actief campagne tegen de exit van Groot-Brittannië uit de eurozone. Zijn zaak, een wisselkantoor, ondervond de dag na het referendum al de gevolgen. Rijendik stonden de Britten bij Mario aan te schuiven om hun kelderende ponden te wisselen voor veilige(re) euro’s.

24 juni 2016, 52 procent van de Britten stemt voor een brexit. Ze zijn de bemoeienissen van de Europese Unie beu en ze willen vooral weer meer controle over de migratiestroom in het Verenigd Koninkrijk. Het land zal de EU verlaten, maar niemand weet hoe en wanneer. Het is vooral een triomf voor Nigel Farage, de voormalige leider van de eurosceptische partij UKIP.

Mario beleeft een dramatische nacht. Hij heeft in de maanden voor het referendum stevig actiegevoerd tegen een brexit. Hij heeft er dan ook veel belang bij. Zijn vrouw is van Poolse afkomst en hun drie kinderen hebben niet de Britse nationaliteit. Zes jaar geleden verhuisde Mario met zijn gezin naar Londen en daar wil hij ook graag blijven. Als hij tijdens de referendumnacht het tij ziet keren richting “leave”, is hij er het hart van in.

Van plan om te blijven

Een van de opvallendste gevolgen van het Britse referendum is dat het Britse pond pijlsnel zijn waarde verliest. Aangezien Mario een wisselkantoor heeft, is het de dag nadien een stormloop aan zijn winkel in Londen. Britten willen nog snel hun ponden (die straks misschien waardeloos zijn) wisselen voor euro’s, om in Europa te spenderen tijdens de nakende zomervakantie.

Zijn wisselkantoor is een uit de hand gelopen hobby. Eigenlijk belandt Mario in Londen door zijn job bij reisagent Thomas Cook. Terwijl hij voor Thomas Cook werkt, klust hij bij met een online-wisselkantoor. Zijn vrouw en hij runnen het bedrijfje vanuit de keuken, maar in 2014 zetten ze de stap naar een fysiek kantoor in Londen. Ze zijn duidelijk van plan om te blijven.

Pools ongedierte

Het brexitreferendum heeft op korte termijn een kwalijk gevolg. In de weken rond het referendum stijgt het aantal racistische incidenten in Groot-Brittannië. Scheldtirades op straat, intimidaties naar iedereen die op een migrant lijkt en zelfs de verspreiding van racistische pamfletten.

Dat laatste raakt Mario persoonlijk, want zijn vrouw is van Poolse afkomst. Sinds het referendum zijn ze voorzichtiger geworden. Ze letten op waar en wanneer ze Pools praten onder elkaar en met hun kinderen.

"Enige zekerheid is de onzekerheid"

Ondertussen is het nog niet duidelijk wat de brexit precies zal inhouden voor zowel Britten als Europeanen. De Europese Unie wil haast maken en EU-leiders willen niet dat Groot-Brittannië aan cherrypicking doet, dat ze dus wel voor een vrij verkeer van goederen en diensten kiezen, maar niet voor een vrij verkeer van mensen. Wordt het een harde of een zachte brexit? Niets is zeker, maar toch blijft Mario optimistisch voor 2017.

Meest gelezen