Turkije blokkeert sociale media na nieuwe IS-video

Turkije zou verschillende sociale media waaronder Twitter, YouTube en Facebook geblokkeerd hebben nadat terreurgroep IS beelden verspreid had van twee Turkse soldaten die levend verbrand worden. Dat bericht de Arabische nieuwszender Al Jazeera.
Archieffoto: Turkse soldaten

"Turkey Blocks", een website die probeert om censuur op het internet op te sporen, merkte op dat heel wat Turkse internetgebruikers geen toegang kregen tot sociale media als Twitter en YouTube.

Op de beelden die IS verspreid, zijn twee mannen in uniform te zien die uit een kooi worden gesleurd, vastgebonden en levend verbrand. In de video bekritiseert de moordenaar van de twee soldaten de Turkse president Erdogan. De schokkende beelden zouden gemaakt zijn in het noorden van Syrië. Ze roepen nare herinneringen op aan een andere video van IS, waarbij een Jordaanse piloot op dezelfde manier vermoord werd.

Strijd tegen IS

De video is verspreid op het moment dat het Turkse leger en de Syrische rebellen vechten tegen IS in het noorden van Syrië. Het nieuwsagentschap van IS had eerder al laten weten dat ze twee Turkse soldaten hadden ontvoerd. Het Turkse leger liet op hetzelfde moment weten dat het geen contact meer had met de twee.

Erdogan betreurde eerder deze week in een speech dat heel wat soldaten sneuvelen in de strijd, maar is vastbesloten om het gevecht tegen IS door te zetten.

Het blokkeren van sociale media gebeurt vaker in Turkije. Ook na de aanslag op de Russische ambassadeur in Turkije zouden Facebook, Twitter, YouTube en Whatsapp voor heel wat internetgebruikers onbereikbaar geweest zijn, aldus "Turkey Blocks".

Meest gelezen