Uplace heeft nieuwe stedenbouwkundige vergunning: "Starten in 2017 met de bouw"

Shoppingcenter Uplace heeft een nieuwe stedenbouwkundige vergunning gekregen en start in 2017 met de bouwwerken in Machelen. Dat meldt het bedrijf.

Uplace hoopt in 2019 de deuren te openen voor het grote publiek. Dat meldt het bedrijf vrijdagavond. "We kunnen ons nu, na het elfde openbaar onderzoek, eindelijk focussen op het bouwen van ons belevingscentrum", zegt Jan Van Lancker, CEO van Uplace. In januari kreeg Uplace een goedkeuring van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel en in juni een nieuwe milieuvergunning.

"Nadat we in 2012 al de oude industriegebouwen afbraken en de grond saneerden, zetten we in 2017 onze werken verder met de start van de bouw", aldus Van Lancker. "De mobiliteitswerken zijn al aan de gang. Als alles volgens plan verloopt, hopen we in 2019 onze deuren te openen voor het grote publiek."

De CEO maakt zich sterk dat al meer dan de helft van de beschikbare ruimte verhuurd is. Uplace moet plaats bieden aan winkels, horeca, kantoren, een concert- en theaterzaal met 3.000 zitjes, een hotel en wellness en een cinemacomplex met tien zalen. "Eens de werf op volle toeren draait, zullen meer dan 5.000 mensen er aan de slag zijn", zegt Van Lancker. "En na de opening vinden 3.250 mensen een duurzame job binnen Uplace."

"Opnieuw aanvechten"

Eind juli, toen Uplace bekendmaakte dat het de bouwaanvraag voor het grootschalige winkelcomplex in Machelen opnieuw ingediend had, zei de Leuvense schepen Carl Devlies (CD&V) dat het stadsbestuur een eventuele nieuwe bouwvergunning zeker opnieuw zou aanvechten.

"Deze zal immers gebaseerd zijn op het nieuwe GRUP VSGB, dat volgens ons niet geldig is en waarvan we daarom eveneens bij de Raad van State de vernietiging bepleiten. We zullen daarom tijdens het openbaar onderzoek over de bouwvergunningsaanvraag onze bemerkingen overmaken, maar een nieuwe vergunning zeker opnieuw betwisten", zei Devlies, die er toen ook op wees dat er nog een vernietigingsprocedure lopende was tegen de milieuvergunning.

Meest gelezen