Verdachte aanslag Berlijn doodgeschoten in Milaan

Anis Amri, de hoofdverdachte van de aanslag van maandagavond in Berlijn, is doodgeschoten door de Italiaanse politie in Milaan. Dat heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti zojuist vanochtend op een persconferentie.

"Het gaat zonder twijfel over Anis Amri", zei Minniti. Volgens hem is Amri tegen de lamp gelopen bij een routinecontrole, rond drie uur vannacht.

Het persagentschap Reuters meldt dat vingerafdrukken die in Milaan zijn genomen, bevestigen dat het inderdaad om Amri gaat. Reuters heeft die informatie van een bron bij de politie.

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica zou Amri in Frankrijk de trein hebben genomen richting Milaan. Daar zou hij bij een politiecontrole zijn onderschept. Hij zou op de agenten hebben geschoten toen die zijn papieren vroegen. Blijkbaar had hij een wapen in zijn rugzak. Bij de schietpartij zou een agent aan de schouder gewond zijn geraakt. In zijn rugzak is achteraf ook een treinticket gevonden dat erop wees dat hij inderdaad uit Frankrijk kwam.

"Italië mag trots zijn", aldus Minniti, die de betrokken diensten uitvoerig bedankte voor hun professionaliteit. "Dankzij de twee agenten hebben we een mooiere kerst, een veiliger kerst. Het systeem heeft gewerkt. We zijn trots, we moeten trots zijn op het Italiaanse veiligheidssysteem. ik bedank iedereen, iedereen die op straat is: politiemachten, strijdkrachten,... Het is niet gemakkelijk om geconfronteerd met zo'n terroristische dreiging voor een adequaat veiligheidsniveau te zorgen."

Lees verder onder de video.

Duitse minister van Binnenlandse Zaken: "Dreiging blijft hoog"

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken heeft tijdens een persconferentie gezegd dat de terreurdreiging hoog blijft.

Het Duits parket bevestigde tijdens een persconferentie nog eens dat de doodgeschoten man Anis Amri was. Tegelijk benadrukte hij dat het onderzoek naar de Berlijnse aanslag verdergaat. "Ook al is de verdachte Anis Amri overleden, wordt ons onderzoek verdergezet. Het is belangrijk om te achterhalen of er sprake was van een netwerk van medeplichtigen." Daarnaast moet men ook onderzoeken of het wapen van vannacht overeenkomt met het wapen waarmee de Poolse chauffeur is doodgeschoten en hoe Amri van Duitsland naar Italië kon reizen."

Ook IS heeft in een bericht melding gemaakt van de dood van Amri. Het persagentschap van IS, Amaq schrijft: "De uitvoerder van de Berlijnse aanslag heeft een andere aanslag gepleegd op de Italiaanse politie in Milaan en kwam bij het vuurgevecht met de politie om het leven."

Intussen is er ook een videoboodschap opgedoken die Amri opgenomen heeft voor de aanslag. In de video zegt hij dat IS-aanhangers wraak zullen nemen op de "kruisvaarders" die moslims hebben gebombardeerd. Hij roept ook op om, "ieder met zijn eigen mogelijkheden", aanslagen te plegen in Europa.

Meest gelezen