VN wijst Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebieden van de hand

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd die Israël opdraagt te stoppen met het bouwen van nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat kon nadat de VS zich had onthouden. Israël is woedend, de Palestijnen reageren verheugd.

Voor het eerst in acht jaar heeft de VN-Veiligheidsraad vandaag een resolutie over Israël en de Palestijnse gebieden goedgekeurd. Concreet eist het orgaan dat Israël ophoudt met het bouwen van nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat is Palestijns gebied dat Israël bezet. Ook in Oost-Jeruzalem mag Israël van de Veiligheidsraad geen nieuwe nederzettingen bouwen.

De resolutie was voorgedragen door Nieuw-Zeeland, Maleisië, Venezuela, Senegal en oorspronkelijk ook Egypte. Dat laatste land trok zich gisteren terug onder druk van Israël en de verkozen Amerikaanse president Donald Trump.

14 van de 15 leden van de VN-Veiligheidsraad keurden de resolutie goed. De VS onthield zich. Dat is opmerkelijk want het land is traditioneel een bondgenoot van Israël. Al meer dan eens heeft het een veto gesteld tegen resoluties tegen Israël. Deze keer dus niet.

"Schaamtelijk manoeuvre tegen Israël"

Israël heeft al meteen woedend op de resolutie gereageerd en dan vooral op het feit dat de VS die niet heeft tegengehouden. Het land beschuldigt de Amerikaanse president Barack Obama ervan onder een hoedje te spelen met de Palestijnen in een "schaamtelijk manoeuvre tegen Israël in de VN".

"De VS heeft Israël verlaten", zegt de Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz. "Dit is geen resolutie tegen nederzettingen, dit is een anti-Israëlische resolutie, tegen het Joodse volk en tegen de Jodenstaat."

Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu laat van zich horen. Hij laat weten dat Israël deze "anti-Israëlische resolutie van de VN" verwerpt en dat hij zich er niet zal aan houden. Tegelijk zegt hij dat hij niet kan wachten om samen te werken met Trump om deze resolutie ongedaan te maken.

"Nederzettingen ondermijnen veiligheid van Israël"

In de 8 jaar dat Obama aan de macht is geweest, is zowat elke poging tot verzoening tussen Israël en de Palestijnen futiel gebleken. Vaak liepen ze nota bene stuk op de nederzettingenpolitiek van Israël.

De relatie tussen Obama en Netanyahu (kleine foto) raakte hierdoor zwaar onderkoeld. Waarnemers zien in de onthouding van de VS bij deze resolutie dan ook een ultieme poging van Obama om zijn stempel op het Midden-Oosten te drukken.

VS-ambassadeur bij de VN Samantha Power is niet onder de indruk van de kritiek van Israël. "Je kan niet de bouw van nederzettingen promoten en tegelijk een tweestatenoplossing nastreven", zegt ze. "Het bouwen van nederzettingen is een ernstige ondermijning van de veiligheid van Israël."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken meent dat de VN de nederzettingenpolitiek van Israël "terecht" veroordeelt. Hij roept de beide partijen op een tweestatenoplossing te zoeken.

"Dingen zullen heel anders zijn na 20 januari"

De Republikeinen reageren op hun beurt furieus op de onthouding van de VS. Trump had Obama eerder al opgeroepen zijn veto te stellen. Intussen laat hij opnieuw van zich horen via Twitter. "Wat de VN betreft, zullen de dingen heel anders zijn na 20 januari", schrijft hij in een verwijzing naar de dag waarop hij de eed aflegt als president.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan noemt de onthouding "absoluut schaamtelijk" en "een aanslag op de vrede". De Republikeinse senator John McCain vindt dat de onthouding de VS "medeplichtig" maakt aan de "schandelijke aanval" op Israël.

"Vrede is niet mogelijk door bezetting"

De Palestijnen reageren uiteraard verheugd op de resolutie. "Dit is een dag waarop het internationaal recht zegeviert", vertelt Saeb Erekat aan Reuters. Hij is de hoofdonderhandelaar voor de Palestijnen.

"De internationale gemeenschap maakt het volk van Israël duidelijk dat de weg naar veiligheid en vrede niet mogelijk is door bezetting, maar wel door het oprichten van een Palestijnse staat die zij aan zij met Israël kan bestaan volgens de grenzen van 1967."

Meest gelezen