VS dwingt Deutsche Bank en Credit Suisse tot miljardenboetes

Na Deutsche Bank heeft ook Credit Suisse een akkoord bereikt met het Amerikaanse ministerie van Justitie over de misstanden bij de verkoop van hypotheken. Nadat al een aantal Amerikaanse banken was beboet, richten de Amerikaanse aanklagers zich nu op Europese banken.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Deutsche Bank betaalt een boete van 3,1 miljard dollar (2,96 miljard euro). Daarnaast stelt de bank een bedrag van 4,1 miljard dollar (3,92 miljard euro) ter beschikking voor verlichting van de hypotheken bij de Amerikaanse klanten.

De Amerikaanse autoriteiten stelden eerder dit jaar een boete van 14 miljard dollar voor om verdere vervolging af te kopen. Deutsche Bank wees die schikking af. De bank had voorzieningen ter waarde van ruim 6 miljard dollar getroffen in verband met de dreigende boete.

Deutsche Bank wordt er door de Amerikaanse overheid van beschuldigd in aanloop naar de financiële crisis van eind 2008 massaal hypothecaire leningen te hebben omgezet in complexe financiële investeringsproducten, er zich terdege van bewust zijnde dat die producten toxisch waren.

Credit Suisse, de tweede bank van Zwitserland, zal in totaal 5,3 miljard dollar ophoesten. De Zwitserse bank zal voor de schikking een last van 2 miljard dollar voor belastingen in de boeken opnemen in het vierde kwartaal.

Washington heeft ook nog Royal Bank of Scotland, Barclays en HSBC in het vizier.
 

Meest gelezen