VS vraagt reizigers nu ook naar accounts op sociale media

De Amerikaanse douane vraagt reizigers die in aanmerking komen voor een ESTA-aanvraag, nu ook om te vertellen op welke sociale media ze actief zijn. Dat schrijft Politico. Het gaat om een extra maatregelen in de strijd tegen terrorisme, klinkt het.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Het zou al sinds dinsdag zijn dat reizigers wordt gevraagd naar hun accounts op Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube, Google+ en Instagram. Ze zijn echter niet verplicht om antwoord te geven. Wie niets invult, zou ook niet worden tegengehouden, aldus een regeringswoordvoerder aan Politico.

De maatregel geldt voor alle reizigers die voor het afreizen naar de VS een ESTA" moeten aanvragen, een reistoestemming die bedoeld is voor tijdelijke zakenreizen of toeristische bezoeken van maximaal 90 dagen.

Met de maatregel waardoor nu ook gevraagd wordt naar accounts op sociale media, wil de VS een beter zicht hebben op reizigers die banden hebben met terreurgroepen zoals IS.

Kritiek

Over de maatregel werd al sinds afgelopen zomer gesproken. De Internet Association, die bedrijven zoals Facebook, Google en Twitter vertegenwoordigt, uitte toen al kritiek. Zo zou de maatregel de vrijheid van meningsuiting inperken en tot nieuwe zorgen leiden over privacy en de veiligheid van buitenlanders in de VS.

Ook consumentenorganisaties zijn bezorgd. "Technisch gezien is het een vrijwillige keuze om de gegevens van sociale media in te vullen bij de ESTA-aanvraag, maar de procedure om de VS binnen te geraken is vaak zo ingewikkeld dat de meeste reizigers gewoon alles invullen om intimiderende vragen bij de douane te voorkomen."

Meest gelezen