"Spreken over fout bij Duitse veiligheidsdiensten zou ongepast zijn"

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maziere wijst de kritiek af dat Duitsland zou hebben geblunderd bij het onderzoek naar Anis Amri, de Tunesiër die verdacht wordt van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn.
AFP or licensors

De Duitse veiligheidsdiensten krijgen kritiek omdat ze steken zouden hebben laten vallen bij het onderzoek naar Anis Amri. Volgens De Maiziere is het te vroeg voor conclusies. "Spreken over een fout bij de veiligheidsdiensten zou ongepast zijn", zegt hij. "Maar we gaan de zaak wel nauwkeurig onderzoeken en na afloop een rapport publiceren."

Anis Amri kon na de aanslag het land uitvluchten. Hij belandde via Frankrijk in Italië, waar hij bij toeval werd gevonden en doodgeschoten. Honderden speurders zoeken nu uit hoe hij Duitsland kon ontvluchten, en of hij hulp kreeg van derden.

Het onderzoek wordt ook dit weekend -kerst of niet- intensief voortgezet, zegt voorzitter Holger Münch van de Duitse federale recherchedienst BKA. Er wordt bijvoorbeeld nog onderzocht in hoeverre het wapen waarmee Amri de twee Italiaanse politiemannen beschoot, hetzelfde is als dat waarmee de Poolse trucker op de kerstmarkt in Berlijn werd vermoord.

Ze onderzoeken ook of Amri hulp kreeg, of anderen weet hadden van zijn plannen, of hij deel uitmaakte van een netwerk. Ook de video die terreurorganisatie IS verspreidde over de man, maakt het voorwerp uit van het onderzoek.

De Italiaanse politie op haar beurt onderzoekt of Amri contact met derden had toen hij in het station van Turijn enkele uren moest wachten op zijn verbinding naar Milaan. En wat was hij van plan in Milaan? De speurders zoeken uit of hij van plan was om er bekenden op te zoeken, of om Europa via Italië te verlaten.

"Debat moet gevoerd worden, maar met fatsoen en respect"

Ook de Duitse bondspresident Joachim Gauck heeft in zijn kersttoespraak verwezen naar de kritiek op de overheid en de veiligheidsdiensten na de aanslag in Berlijn. Hij verzocht de Duitsers om niet zomaar hele bevolkingsgroepen of politici met de vinger te wijzen. Het debat moet gevoerd worden, zei Gauck, maar met fatsoen en respect.

De president riep de Duitsers op om ook na de aanslag respectvol met elkaar om te gaan. "Net in tijden van terreuraanslagen zouden we tegenstellingen in de maatschappij niet moeten vergroten", zei hij. Het was de laatste kerstboodschap van Gauck als bondspresident. Ze is donderdag opgenomen, drie dagen na de aanslag.