Dit jaar recordaantal humanitaire visa afgeleverd

Dit jaar zijn door ons land meer dan 1.000 humanitaire visa afgeleverd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van cijfers van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Het aantal ligt een kwart hoger dan vorig jaar (843).

Voor exacte cijfers is het nog wachten tot januari maar men kan nu al met zekerheid zeggen dat het om een record gaat, klinkt het op het kabinet van Francken. Zo werd in september al het aantal van vorig jaar bereikt.

In het merendeel van de gevallen gaat het om Syriërs die een humanitair visum kregen toegekend. De helft (532) van die visa werd afgeleverd door de ambassade in Beiroet, de hoofdstad van Libanon (een buurland van Syrië, nvdr.).

Wat is een humanitair visum?

Een humanitair visum is een visum van langere duur dat om "humanitaire redenen" kan worden aangevraagd. Het is de Dienst Vreemdelingenzaken en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie die moeten inschatten of de aanvraag gerechtvaardigd is. De aanvragen worden individueel beoordeeld. Zo'n visum is overigens een gunst en niet een recht. De afgelopen weken was er nog een heuse visumrel, nadat Francken een Syrisch gezin uit Aleppo zo'n humanitair visum had geweigerd. (Lees hier meer over de visumrel)

Meest gelezen