Kardinaal De Kesel: "We missen een Europees project"

"Wat we missen is een Europees project." Dat heeft kardinaal Jozef De Kesel gezegd in een interview voor het radioprogramma "Touché". "Het gaat niet alleen om economische en militaire kwesties. Het gaat toch om: wat willen we met Europa?"

De politieke wereld mist een visie volgens De Kesel. "Iets waar we naartoe willen, een project waar we aan willen bouwen. Het moet voor de bevolking duidelijk zijn dat we willen bouwen aan een samenleving waar men de ander verdraagt en waardeert. En dat je met de andere op basis van respect en op basis van de erkenning van zijn vrijheid samen de samenleving wil opbouwen. De Kerk wil daaraan meewerken als bewustmaking, maar er is ook een politieke verantwoordelijkheid. Ook voor Europa."

Want wat Europa mist is een Europees project, aldus De Kesel. "Wat willen we met Europa? Dat is toch de vraag waarrond het draait. Willen we onze beste krachten daaraan wijden dat we op dit continent met zo'n rijk verleden willen opkomen voor de waarden die ons tot nu toe zijn bijgebracht?"

De Kardinaal had het in het Radio 1-programma ook nog over enkele andere thema's. 

  • Over Syrië: "Misschien moeten we zelf gaan kijken in Syrië om te oordelen wie in de grootste nood verkeert.”
  • Over euthanasie: "Ik ben daar niet voor. het leven is iets dat verdedigd moet worden."
  • Over de samenleving: "We moeten een samenleving opbouwen met respect voor de ander. Er is geen alternatief."
  • Over liefde: "Als ik een fundamenteel gemis aan liefde had ervaren, dan was ik nooit celibatair gebleven."
  • Over gelovigen: "Ik vraag respect voor de gelovigen. Vaak wekt men de indruk dat zij die christen zijn, nog niet mee zijn."
  • Over armoede: "Armoede is een gevaarlijke bron van alles wat niet goed is.”

Meest gelezen