Netanyahu: "Israël zal banden met VN herbekijken"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil de relaties van zijn land met de Verenigde Naties herbekijken. Zijn regering is woedend omdat de VN-Veiligheidsraad gisteren een resolutie heeft goedgekeurd die Israël opdraagt te stoppen met het bouwen van nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, wat bezet Palestijns gebied is.
AFP or licensors

De resolutie die de VN gisteren heeft goedgekeurd is "bevooroordeeld en schandelijk", zo verklaarde de Israëlische premier. "Het zal tijd vragen, maar deze beslissing zal worden teruggedraaid."

VS

Dat de resolutie goedgekeurd kon worden, was mede een gevolg van het feit dat de Verenigde Staten hun veto-recht niet hebben gebruikt en zich hebben onthouden bij de stemming. Nochtans is de VS traditioneel een bondgenoot van Israël, zo hebben de Amerikanen in het verleden al meermaals een veto gesteld tegen resoluties tegen Israël.

Netanyahu is dan ook niet mals voor de VS. Het land heeft "een beschamende anti-Israëlische zet gedaan". Netanyahu benadrukte dat de Amerikaanse president Barack Obama een Amerikaans engagement uit de tijd van president Jimmy Carter had gebroken om in de VN-Veiligheidsraad "niet de voorwaarden voor vrede te dicteren aan Israël".

Relatie met VN wordt herbekeken

Netanyahu heeft zijn ministerie van Buitenlandse Zaken ten slotte opdracht gegeven om over een maand een evaluatie klaar te hebben van alle banden van Israël met de VN. Israël zal daarbij ook kijken naar de financiering van de VN-instituties en naar de aanwezigheid van VN-vertegenwoordigers in Israël. Netanyahu heeft daarnaast ook al de opdracht gegeven om de financiering van vijf VN-organen "die Israël bijzonder vijandig gezind zijn" met 30 miljoen sjekel (zo'n 7,5 miljoen euro) te verlagen.

Trump

De Amerikaanse president-elect Donald Trump tweette vanavond dat de resolutie die gisteren werd goedgekeurd, de vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina zal bemoeilijken. 

Meest gelezen