Ook de Queen en haar familie kennen het fenomeen kerststress

Kerstmis is dé feestperiode bij uitstek die gepaard gaat met typische tradities. Zelfs royals ontsnappen er niet aan. Vooral het Britse hof houdt graag vast aan welbepaald verloop van Kerstmis. Voor prins Harry betekent het alvast een eenzame kerst, want zijn vriendin Meghan Markle is (voorlopig) niet uitgenodigd. Bij de Queen schuif je niet zomaar aan tafel op Sandringham.

Voor de Queen (90) is Kerstmis zowat heilig. Ze vertrekt zelfs een aantal dagen op voorhand naar haar buitenverblijf Sandringham om alles tot in de puntjes te regelen voor de familiereünie. Sandringham ligt in Norfolk en is al vier generaties in handen van Britse monarchen. Het is het landgoed waar de jonge Elizabeth vaak met haar vader -koning George- ging paardrijden. Koning George blies er trouwens ook zijn laatste adem uit.

De Queen trekt met haar man, prins Philip (95), rond 21 december naar Norfolk. Ze neemt zelfs regelmatig de trein en vervolgens de auto om op haar bestemming te raken. Dit jaar had het koppel last van een zware verkoudheid en vertrokken ze een dagje later met de helikopter.

Hyacinth Bucket op kerstavond

De rest van de familie bezoekt Sandringham later. Volgens de geruchten komen prins Charles en zijn vrouw Camillia Parker Bowles altijd als laatste het domein opgereden. Tegen kerstavond is iedereen er.

De jongste kleinkinderen en achterkleinkinderen mogen dan de kerstboom de finishing touch geven. Een drukke bedoening, want intussen prijkt de teller van aantal achterkleinkinderen op 5: George en Charlotte (de kinderen van prins William), Mia (de dochter van Zara Philips) en Isla en Savannah (de dochters van Peter Philips). De jongste kleinkinderen zijn James (9) en Louise (13), de kinderen van prins Edward. (zie foto)

Daarna volgt het openen van de pakjes. Vanaf 20 uur is er een diner, een heus candlelight supper zoals Hyacinth Bucket uit "Schone schijn" het pleegt te zeggen. De vrouwen komen in avondjurk, de mannen dragen keurig een smoking.

2016 ANNIE LIEBOVITZ

Meghan Markle moet wachten

Helaas, Meghan Markle zal zich niet in een avondjurk moeten wringen. Of misschien wel, maar dan voor haar eigen familie. De Queen wil schoonfamilie pas aan de feestdis als de relatie al in een volgend stadium zit, zijnde getrouwd. Kate Middleton, de vrouw van prins William, heeft zo járen geduld mogen uitoefenen. Waity Katie luidde haar bijnaam. Zij mocht pas aan tafel schuiven in 2011, in het jaar dat ze trouwde met William en de hertogin van Cambridge werd.

Kate gaf vorig jaar in een interview toe dat ze heel wat stress had voor het kerstfeest met de Queen. De zoektocht naar het perfecte geschenk bezorgde haar flink wat hoofdpijn. Uiteindelijk bracht ze een potje met chutney mee, gebaseerd op een recept van haar eigen grootmoeder. William, Kate en de kinderen zouden dit jaar -om de kerk in het midden te houden- trouwens Kerstmis vieren bij haar familie, de Middletons in Berkshire. Waar een van de gespreksonderwerpen wellicht het huwelijk van zus Pippa in mei zal zijn.

Josiah Kamau

Kerstkiekjes op kerstdag

Op 25 december zelf is er een typisch Engels ontbijt gevolgd door de misviering in de St Mary Magdalene Church. Na de kerkdienst slaan de meeste royals een praatje met de honderden fans die buiten staan, en nemen bloemen in ontvangst. Sandringham is deels geopend voor het grote publiek. De Britse pers daagt ook massaal op voor kerstkiekjes aan de kerk. De veiligheidsmaatregelen op Sandringham zijn dit jaar strikter. Er worden na de recente aanslag op de kerstmarkt van Berlijn geen risico's genomen.

's Middag staat er...jawel, kalkoen op het menu. De namiddag is gereserveerd voor de kerstboodschap van de Queen. De hele familie scharrelt zich rond een tv-toestel om de boodschap te volgen. Elizabeth zelf houdt zich afzijdig en trekt zich terug.

's Avonds volgt een buffet. De Windsors staan er dan op dat het hofpersoneel naar huis trekt om ook te genieten van kerst in familieverband. Na het buffet worden er (gezelschaps)spelletjes gespeeld en televisie gekeken. Tweede kerstdag wordt traditioneel afgesloten met de jachtpartij op fazanten die prins Philip organiseert.

Meest gelezen