Paus scherp voor materialisme dat bij Kerstmis komt kijken

Kerstmis wordt "gegijzeld" door materialisme en God wordt daarbij in de schaduw geplaatst. Dat heeft paus Franciscus gezegd tijdens de middernachtmis in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Hij stond daarnaast ook stil bij de kinderen die lijden.
AFP or licensors

Tienduizenden gelovigen verzamelden afgelopen nacht voor de Sint-Pietersbasiliek, waar paus Franciscus al voor de vierde keer de middernachtmis in Rome voorging. 

Een wereld die vaak geobsedeerd lijkt door geschenken, feesten en egocentrisme heeft volgens de paus meer nederigheid nodig. Nederigheid is dan ook een van de kernboodschappen van Kerstmis, aldus de paus. Bij Kerstmis is Jezus het hoofdpersonage en niet wijzelf.

Kinderen die lijden in oorlog en ellende

De paus vroeg daarnaast aan de katholieken in de wereld om mededogen te hebben voor de kinderen die lijden in oorlog en ellende, maar ook voor de kinderen "die we niet geboren laten worden".

Verwijzend naar het kerstkind in de kribbe vroeg hij aandacht voor kinderen die niet de kans hebben om in een wieg te liggen en door de liefde van hun vader of moeder omringd te worden als gevolg van oorlog, armoede of geweld. "Laat ons uitgedaagd worden door de kinderen die in een ondergrondse bunker aan de bombardementen moeten ontsnappen, diegenen die op de stoep leven in een grote stad en alle kinderen op de bodem van een overladen boot vol met migranten."

"Laat ons uitgedaagd zijn door de kinderen die niet mogen geboren worden, die huilen omdat zij honger hebben, de kinderen die geen speelgoed, maar wapens in de hand nemen", zo ging de paus verder. In het verleden liet hij al meermaals vallen tegen abortus te zijn.

Veiligheidsmaatregelen

Na de aanslag in Berlijn waren er verhoogde veiligheidsmaatregelen in en rond de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Zo werd het Sint-Pietersplein zes uur voor de start van de middernachtmis ontruimd zodat er extra veiligheidscontroles konden worden opgezet voor degenen die de basiliek binnen wilden.

Zondag, op Kerstmis, spreekt de paus rond het middaguur zijn vredeswens voor Rome en de wereld uit, Urbi et Orbi.

Meest gelezen