Turkije vraagt uitlevering van zes Turken in ons land

Turkije heeft ons land gevraagd om zes Turken die hier wonen aan te houden en uit te leveren. Dat schrijft De Standaard en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Het land denkt mogelijk dat ze banden hebben met de Gülenbeweging.

Het is de dienst internationale samenwerking in strafzaken van de Federale Overheidsdienst Justitie die van Turkije de zes aanvragen voor aanhouding en uitlevering heeft gekregen. Om wie het precies gaat, is niet duidelijk, maar volgens de dienst worden ze vermoedelijk vervolgd voor "al dan niet vermeende banden met de Gülenbeweging"

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan verdenkt die beweging ervan achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer te zitten. Iets wat hij niet zonder gevolgen laat. In het land zelf zijn ondertussen al tienduizenden ambtenaren, leerkrachten, militairen, rechters en journalisten ontslagen of opgesloten.  Heel wat Turken zijn gevlucht en hebben in Europa asiel aangevraagd.

De overheidsdienst zegt de dossiers te bestuderen. Als er sprake is van mensenschending of politieke misdrijven kan België de uitlevering weigeren. 

Meest gelezen