"Mocht het rommel geweest zijn, so what?"

"En dan heeft ze ook nog een stem als een klok!" Yahoo News was alleszins onder de indruk van de zangkwaliteiten die actrice Kate Winslet in haar kerstsingle "What if" in 2001 liet horen. Niet dat het om een traditionele kerstsingle ging, eerder een liefdeslied, maar als titeltrack van de animatiefilm "Christmas carol: the movie" sierde de stem van de Oscar winnende actrice, tot haar eigen verbazing, eind 2001 de hitparades. "Het resultaat mocht er dan ook zijn", aldus Winslet.

Winslet, ter promotie van de film, in 2001: "De producers van de film vonden dat Belle (het hoofdpersonage uit de film, waaraan Winslet haar stem leende, nvdr) een lied nodig had. En daarom hebben ze een ballade geschreven. Ze hebben me dan gevraagd of ik geïnteresseerd was om het zelf te zingen. Ik kan wel een beetje zingen, wat niet betekent dat ik een zangeres ben. Maar ik was bereid om er een lap op te geven. Waarom ook niet? Dat zou wel plezierig kunnen zijn."

"Bovendien, als zou blijken dat het rommel zou zijn, dan moesten ze maar iemand anders kiezen. Daar lag ik niet van wakker. Tijdens de studio-opname had ik een geweldige tijd, zeker met producer Steve Mac (die onder meer samenwerkte met Westlife, One Direction en Susanne Boyle, nvdr). En het resultaat mocht er zijn."

"Het is zo’n liedje over een verloren liefde, een tranentrekker die heel wat mensen onmiddellijk aanspreekt. Waarin mensen zich herkennen. Het nummer start vrij soft, maar groeit dan. Het wordt bombastischer, almaar passioneler. Ik gil het uit uiteindelijk."

"Toen ze het nummer dan als single op de markt wilden gooien, was mijn eerste reactie: "No way. Daarvoor heb ik het niet gedaan. Nee!" Maar dan realiseerde ik me dat de media het feit dat ik dit gezongen had wereldwijd zouden oppikken. Want dat was toch wel iets nieuws. Dat zou meer aandacht voor de film betekenen. Het was dus toch wel beter om dat nummer als single te lanceren, dacht ik dan. Dan kwam er nog iets goeds van ook."

"Op geen enkel moment heb ik eraan gedacht een popcarrière te beginnen. Oh nee, dat beloof ik jullie." Volgens een medewerker van de platenmaatschappij op nieuwswebsite The Guardian ging het aanvankelijk om een "one-off", "maar EMI was zo erg onder de indruk dat ze zeker geprobeerd hebben haar opnieuw in een muziekstudio te krijgen. Want ze heeft zo’n zoetgevooisde stem."

Winslet daarentegen hield zich aan haar afspraak en zo is "What if" (voorlopig) haar enige hitparadesucces. Bij ons steeg de single in de kerstperiode van 2001 naar de eerste plaats en hield het daar 6 weken uit:

Meest gelezen