"The bridge" stevent af op nieuw verkeersrecord

Nooit eerder zullen meer voertuigen over de Øresundbrug zijn gereden dan in 2016. Dat meldt News Øresund. Het aantal treinreizigers is dan weer flink gedaald als gevolg van grenscontroles. De brug tussen Denemarken en Zweden is beroemd van de crimireeks "The bridge".
AP2000
(archieffoto)

Zestien jaar is ze nu in gebruik: de Øresundbrug die Denemarken en Zweden over de Sont met elkaar verbindt. Tussen januari en november zijn 6,9 miljoen voertuigen over de brug gereden. Dat is 4,9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Als in december nog eens een luttele 56.000 voertuigen de oversteek maken, heeft de brug een nieuw record beet. De cijfers voor deze maand zijn nog niet bekend, maar waarschijnlijk is dat nu al gebeurd. Ter vergelijking: in december 2015 reden 511.000 voertuigen over de brug.

Asielzoekers

Het spoorverkeer over de Øresundbrug kent dan weer een serieuze dip. Tussen januari en november zijn 17 procent minder treinkaartjes verkocht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Een en ander heeft waarschijnlijk te maken met de identiteitscontroles die Zweden in januari heeft ingevoerd in treinen, bussen en overzetboten in een poging het aantal asielzoekers in te dijken. In 2015 vroeg een recordaantal van 163.000 mensen asiel aan in het land. Dit jaar is dat aantal gezakt tot minder dan 3.000 per maand.

Toch behouden de Zweedse autoriteiten de controles, tot grote ergernis van veel pendelaars. De oversteek duurt hierdoor voor hen veel langer waardoor sommigen zelfs hun job hebben opgezegd. De controles kunnen mogelijk ook de toename van het autoverkeer over de brug verklaren: per wagen de Sont over rijden is nu veel sneller dan per trein.

Bij ons is de Øresundbrug vooral bekend van "The bridge", een Deens-Zweedse misdaadserie waarin de verhaallijnen telkens met de brug verband houden.

Meest gelezen