De 5 boeken die het leven van Jan Vertonghen hebben veranderd

Niets zo gezellig als tijdens de koude wintermaanden uzelf induffelen onder een fleecedeken, met een stomende kop chocolademelk en een uitstekend boek erbij. Tijdens deze kerstvakantie polsen we naar het favoriete leesvoer van tien bekende gezichten. Vandaag is het de beurt aan Rode Duivel Jan Vertonghen.

Vier seizoenen geleden ruilde Jan Vertonghen het sfeervolle Amsterdam voor het bruisende Londen. Intussen is de secure verdediger niet meer weg te denken uit de grootste voetbalcompetitie ter wereld en verlengde hij onlangs zijn verbintenis met Tottenham tot 2019.

Maar in tegenstelling tot veel andere Premier League-sterren, is Vertonghen steeds zijn nuchtere zelve gebleven en vermijdt hij steevast de Britse tabloids. “Noem me gerust een boekenwurm. Ik duik liever thuis eens lekker in mijn zetel met een steengoede roman dan de media op te zoeken.” 

1. The Truth About the Harry Quebert Affair - Joël Dicker

In “De waarheid over de zaak Harry Quebert” wordt de gelijknamige auteur verdacht van moord op een meisje dat dertig jaar eerder verdween. Schrijver Marcus Goldman, van wie Quebert de mentor is, gelooft in de onschuld van zijn grote voorbeeld en gaat op zoek naar de waarheid.

“Maar die waarheid lijkt veel gecompliceerder te zijn dan hij vooraf had gedacht”, vertelt Vertonghen. “Het is een mooi geschreven en spannend verhaal. De schrijfstijl van Dicker deed mij denken aan de Millennium-trilogie van Stieg Larsson. Als lezer word je meegezogen in het radarwerk van de auteur. Het is een boek met een uitstekende opbouw en een verrassend einde.” 

2. Judas - Astrid Holleeder

“Het laatste boek dat ik verslond vertelt een indrukwekkend verhaal over de bekendste crimineel van Amsterdam.” “Judas” is een weergave van een familie die sinds de Heineken-ontvoering tot op de dag van vandaag alleen nog maar gekenmerkt wordt om zijn naam: Holleeder.

Willem Holleeder ontvoerde in 1983 samen met drie anderen Alfred Heineken, directeur van de gelijknamige bierbrouwerij. Tegenwoordig staat hij nog steeds terecht voor liquidaties, afpersingen en bedreigingen. “Wat mij zo intrigeert is het feit dat dit werk is geschreven door zijn zus, Astrid Holleeder, die tegelijkertijd zijn grootste vertrouwenspersoon is. Dat maakt het net dat tikkeltje specialer.”

3. HhhH - Laurent Binet

Naast beklijvende romans verslindt Vertonghen ook historische literatuur. “Ik hou enorm van werken die de geschiedenis weerspiegelen”, zegt hij. HhhH is zo’n werk. Het is een acroniem voor “Himmlers hersenen heten Heydrich” en gaat over de aanslag op de Duitse nazileider Reinhard Heydrich door twee Tsjechen, Jozef Gabčík en Jan Kubiš.

De wraak van de nazi’s voor de moord op Heydrich was verschrikkelijk. Er volgden bloedige represailles en een massamoord tegen de Tsjechische bevolking. “Het boek laat op prangende wijze de wreedheden van de Tweede Wereldoorlog zien.” 

4. The Art of Fielding- Chad Harbach

Niet alleen voetbal kan Jan Vertonghen bekoren. Hij maakt ook ruimte voor andere sporten. ““The Art of Fielding” of vrij vertaald “De kunst van het veldspel”, beschrijft een passage uit het leven van Henry Skrimshander, een jongen die verzot is op honkbal. Hij lijkt altijd uit de boot te vallen, maar is enorm getalenteerd.

Toch valt tijdens een wedstrijd een routineworp van zijn hand verkeerd uit, waardoor het leven van vijf mensen om hem heen een andere wending aanneemt. “Het is zo een roman waarbij je het verstand volledig op nul kan zetten. Het neemt je mee door de prachtige, maar ook wel confronterende jeugd van een vernuftige sporter.”

5. Inferno - Dan Brown

Een van de bekendste auteurs van de laatste decennia is ongetwijfeld de Amerikaanse thrillerschrijver Dan Brown. Zijn bekendste werk “De Da Vinci Code” ging miljoenen keren over de toonbank, maar “Inferno” blies Vertonghen van zijn sokken. “Het is voornamelijk de manier waarop Brown zijn schrijfsels neerpent die mij triggeren”, klinkt hij gecharmeerd.

“Kennis, geschiedenis en mysterie, gekoppeld aan sterke personages, het is een meesterlijk recept. Ik heb al zijn boeken verslonden en telkens ik er eentje uit heb, heb ik de indruk dat Dan Brown de intelligentste man ter wereld is.”

Meest gelezen