De 5 boeken die het leven van Tom De Cock hebben veranderd

Niets zo gezellig als tijdens de koude wintermaanden uzelf induffelen onder een fleecedeken, met een stomende kop chocolademelk en een uitstekend boek erbij. Tijdens deze kerstvakantie polsen we naar het favoriete leesvoer van tien bekende gezichten. Vandaag stelt MNM-presentator Tom De Cock zijn vijf favoriete boeken voor.

Als een boek iemands leven kan veranderen, dan spreekt MNM-presentator Tom De Cock daar zeker over mee. Op zijn zestiende bracht hij zijn eerste roman uit: “De openbaring”. “Dat boek was zo’n beetje het begin van alles. Het bracht me achter de schermen van de televisie, en uiteindelijk bij mijn man én de radio. Twee van mijn grote liefdes, vandaag de dag.

De Cock is een boekenlezer 2.0: alles leest hij op zijn smartphone. Pas als hij écht iets goed vindt, koopt hij het ook op papier. “Ik heb een zeer uitgebreide collectie post-apocalyptische science fiction”, vertelt De Cock.

“Goeie scifi gaat uit van alle levensvragen en geeft er één van de mogelijke antwoorden op. We leven allemaal in de veronderstelling dat de wereld die wij kennen dé standaard is, en dat die er ook altijd zal zijn. Terwijl de geschiedenis uitwijst dat dat onzin is: beschavingen komen en gaan, grote gebeurtenissen veranderen de wereld abrupt, en mensen zijn soms sterk en moedig, maar soms ook laf en zwak.

Het is razend interessant en verslavend om te fantaseren over wat we zouden doen als er écht een meteoriet de wereld dreigt te vernietigen.”  

1. WORLD WAR Z – MAX BROOKS

“Op vakantie in Argentinië heb ik dit boek op een dag tijd verslonden. Sindsdien tel ik af tot het moment waarop ik het vergeten ben en opnieuw kan lezen. Het is een meesterwerk qua verteltechniek.”

Aan de hand van getuigenverklaringen reconstrueert een VN-vertegenwoordiger de oorlog die de mensheid tegen oprukkende zombies heeft gevoerd en maar héél nipt heeft gewonnen. “Een apocalyptische strijd, ultrarealistisch opgetekend uit de mond van schooljuffen, militairen en academici.

Ze vertellen allemaal hun stuk van het verhaal, waardoor de waarheid je stukje bij beetje naar de keel grijpt. Vervang ‘zombie’ door ‘nazi’ en je hebt een boek over de Tweede Wereldoorlog.” Vergeet bovendien de Hollywoodfilm, want die respecteert het boek, volgens De Cock, nauwelijks. 

2. ARMAGEDDON SCIENCE – BRIAN CLEGG

Hoe kan het menselijk ras van de aardbodem verdwijnen? De Britse auteur Brian Clegg nam deze vraag als zijn beginpunt. In dit boek onderbouwt hij wetenschappelijk elke realistische manier waarop de beschaving zoals we ze kennen kan ophouden. Denk maar aan een nucleaire oorlog, een pandemie, de zon die ontploft of uitdooft, een zwart gat in de Large Hadron Collider, enzovoort.

“Wat Clegg doet is voor mij een beetje als religie: het is niet morbide, maar net nuttig om na te denken over hoe ons ras mogelijk tot een einde kan komen. Op die manier leren we misschien te appreciëren wat we hebben en kunnen we bijvoorbeeld het risico van een cowboy als Trump leren herkennen”, zegt De Cock. 

3. “FATHERLAND” – ROBERT HARRIS

“Misschien geen boek om tastbaar mee te nemen op de trein – er staat een hakenkruis op de cover – maar dit boek geeft wel een antwoord op de vraag die we ons allemaal stellen, bij grote gebeurtenissen in de geschiedenis: “What if?””

“Fatherland” neemt je mee mee naar het Berlijn van de jaren 60. Hitler heeft in dit boek de oorlog gewonnen en heerst over een groot deel van Europa. Terwijl de Führer en de rest van het land zich klaarmaken voor een bezoek van de Amerikaanse president Kennedy, onderzoekt een politie-inspecteur een moord, die hem rechtstreeks naar de grimmige waarheid over het Derde Rijk leidt. “Akelig realistisch, grauw en grijs. Hiervan gaat mijn hart sneller slaan.” 

4. “FLOOD” – STEPHEN BAXTER

“Als de dijken breken”, maar dan gegoten in een fantasierijk literair verhaal over het einde van de beschaving zoals we die kennen: een vrouw ziet hoe het parkeerterrein van de supermarkt onder water loopt. Het blijft maar regenen en het waterpeil stijgt verder dan iemand ooit voor mogelijk had gehouden. De mensheid staat nu voor de grootst denkbare uitdaging.

“Stephen Baxter, de schrijver, neemt de “science” in “science fiction” heel serieus”, vertelt De Cock. “Het is geen platte onzin, maar wel een ernstig, ethisch en praktisch vraagstuk. Daar kan ik nu eens echt van genieten onder een palmboom aan de andere kant van de wereld.”
 

5. “ENDER’S GAME” – ORSON SCOTT CARD

“Ender’s game” is tot slot het begin van een hele reeks boeken die steeds vreemder en fantasierijker worden. Een psychologische thriller over schuld en boete, waarbij een kleine, hoogbegaafde jongen in een militaire school terechtkomt. Daar wordt hij – schijnbaar – opgeleid om het op te nemen tegen een mysterieuze, buitenaardse dreiging. 

Meest gelezen