De Wever: "Koning Albert II heeft er alles aan gedaan om Di Rupo te helpen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in het VTM-programma "Royalty" stevig uitgehaald naar koning Albert II. Die zou er tijdens de regeringsonderhandelingen in 2010 alles aan gedaan hebben om het de N-VA zo moeilijk mogelijk te maken en om Elio Di Rupo (PS) te helpen.
Jasper Jacobs

De Wever blikt in eerste instantie terug op de kerstboodschap van koning Albert II in 2012, het jaar waarin de N-VA triomfeerde bij de gemeenteraadsverkiezingen. Koning Albert II zei toen het volgende: "Altijd zoeken ze naar zondebokken voor de crisis: ofwel zijn het vreemdelingen, ofwel zijn het landgenoten uit een ander landsdeel. De crisis van de jaren 30 en de populistische reacties die ze teweegbracht mogen niet worden vergeten."

"In die kerstboodschap zat duidelijk een politieke opinie verstopt", zegt De Wever daarover. "Je hoorde zo de stem van premier Di Rupo (PS) uit de mond van de koning. Het is in een democratie toch niet aan iemand die toevallig op een bepaalde stoel zit om aan een bevolking te zeggen hoe ze moet denken?"

"Koning fluit wedstrijd van coalitievorming"

Ook bij de aanslepende regeringsonderhandelingen twee jaar daarvoor, in 2010, voelde De Wever zich buitenspel gezet door de koning. "De koning kan echt macht uitoefenen op het moment dat er geen regering is. Hij is dan de scheidsrechter die de wedstrijd van de coalitievorming fluit. Hij kan in het voordeel of in het nadeel van een bepaalde speler fluiten. Het is een objectieve werkelijkheid die ook door analisten is vastgesteld: de monarchie heeft er toen alles aan gedaan om Di Rupo te helpen en zeker niet de N-VA."

Met de opvolger van koning Albert II, koning Filip, heeft De Wever geen problemen. Die stelde hem in 2014 aan als informateur bij de regeringsonderhandelingen. "Ik heb nooit het idee gehad dat ik daarin werd benadeeld. Ik moet zeggen dat koning Filip zijn ambt heel goed waarneemt. Ik kan hem op geen enkele fout betrappen."

Meest gelezen