Geen doden na krachtige aardbeving in Zuid-Chili

Chili is getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.6. De aardbeving vond plaats zo'n 225 kilometer ten zuidwesten van Puerto Montt, op een diepte van zo'n 35 kilometer. Volgens de hulpdiensten zijn er geen doden gevallen. Ook met de schade zou het meevallen. Er was een tsunami-alarm, maar dat is afgeblazen.

Het epicentrum ligt op zo'n 1.300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Eerst was gemeld dat de beving een kracht van 7,7 magnitude had, maar dat cijfer is bijgesteld naar 7.6.

"In de tien jaar dat ik hier woon, heb ik nog nooit zoiets gevoeld", zegt een inwoner van de stad Quellon op de BBC.

Volgens de hulpdiensten zijn er geen doden gevallen. Het epicentrum van de beving bevindt zich in relatief dunbevolkt gebied, en de communicatie verloopt moeizaam. Er zijn al foto's van schade binnengekomen, vooral aan wegen en elektriciteitskabels. Toch lijkt het ook met de schade wel mee te vallen.

(lees verder onder het kaartje)

Het Pacific Tsunami Warning Center waarschuwde voor tsunamigolven tot drie meter hoog in een straal van 1.000 kilometer rond het epicentrum, maar het alarm werd na een tijd afgezwakt en is intussen afgeblazen. Het centrum vroeg wel waakzaam te zijn voor "kleine schommelingen in de zeespiegel" die zich de komende uren in de kustgebieden kunnen voordoen.

De kustgebieden in de regio Los Lagos, in het zuiden van het land, werden uit voorzorg geëvacueerd. Zo'n 4.000 bewoners uit de kustzones rond Biobio, Araucania, Los Rios en Aysen werden naar hoger geleden gebieden gebracht.

De laatste grote aardbeving in Chili dateert van 16 september vorig jaar. Ze had een kracht van 8.3 magnitude en werd gevolgd door een tsunami. Er vielen 15 doden en er was veel schade, vooral in het noorden en het centrum van het land. Dat er toen niet méér slachtoffers vielen, kwam vooral door de grootscheepse evacuaties. In februari 2010 vielen er wel veel doden -524 om precies te zijn- bij een aardbeving van 8.8 magnitude, eveneens gevolgd werd door een tsunami.

Via Twitter kwamen de eerste foto's van de schade binnen die werd aangericht door de aardbeving:

Meest gelezen