George Michael: hitwonder met bewogen privéleven

George Michael werd geboren in Bushey in Groot-Brittannië op 25 juni 1963 als Georgios Kyriacos Panagiotou. Een eerste ska-band faalde, maar de popband Wham! was wel een schot in de roos. Na de split in 1986 ging George Michael met succes voort als solo-artiest. Maar hij trok niet alleen de aandacht met zijn muziek, zijn privéleven ging zo mogelijk nog vaker over de tong.

George Michael, met als echte naam Georgios Kyriacos Panagiotou is de zoon van een Grieks-Cypriotische vader en Britse moeder. Zijn vader, een restauranthouder, verhuist in de jaren 50 naar Groot-Brittannië. Hij verandert zijn naam in Jack Panos. De moeder van George Michael is een danseres. Ze overlijdt in 1997.

Een eerste poging in de muziekwereld met de ska-band van 5 vrienden, The executive genaamd, is weinig succesvol. De band split en George Michael vormt samen met Andrew Ridgeley het duo Wham!. Notoire hits van het duo zijn "Wake me up before you go go", "I'm your man", "Last Christmas" en "Club Tropicana".

Even notoir als de muziek, zijn de fel gekleurde outfits, vooral de korte shortjes die George Michael draagt en de speelse videoclips van het duo. Zo zijn de fluorescerende t-shirts uit de videoclip "Wake me up before you go go" bestsellers.

Na een goede vijf jaar beslist het duo om ermee op te houden. Ze brengen nog de afscheidssingle "Edge of heaven" uit en sluiten af met een uitverkocht concert in het Wembley Stadion in Londen.

Solo: groter en beter

Tijdens de Wham!-periode heeft George Michael al een solosingle uitgebracht "Careless Whisper". De eerste solosingle na zijn Wham!-periode is "A different corner", daarna volgt een duet met Aretha Franklin: "I knew you were waiting (for me)" waarvoor George Michael een Grammy Award wint voor beste r&b-optreden van een duo of groep.

Het eerste solo-album is "Faith" met als eerste single "I want your sex" (foto links tijdens optreden van dat nummer). De song wordt ondanks de geringe airplay op sommige zenders een grote hit. Anders nummers op het album zijn "Father figure" en "One more try". Voor de plaat krijgt George Michael de Grammy voor beste album van het jaar.

Met het tweede album "Listen Without Prejudice Vol.1" probeert George Michael zichzelf een serieuzer imago aan te meten. In zijn songs snijdt hij maatschappelijke thema's aan als onrechtvaardigheid. Het meest bekende nummer van het album is "Freedom '90", de enige single die ook een videoclip krijgt. Een aantal supermodellen als Naomi Campbell, Cindy Crawford en Linda Evangelista playbacken het nummer in de video.

Platenmaatschappij Sony schrapt de opvolger "Listen Without Prejudice Vol.2". Door het conflict met Sony komt er geen nieuw solo-album meer. George Michael scoort wel nog met "Don't let the sun go down on me" in duet met Elton John, en met "Too funky", uitgebracht op een cd van de organisatie Red Hot die met popmuziek de ziekte aids onder de aandacht wil brengen.

"Let's go outside"

Door een juridisch conflict over het contract met Sony brengt George Michael een tijdje geen nieuw materiaal uit. Michael had Sony voor de rechter gesleept omdat hij een oneerlijk contract had waardoor hij te weinig zou verdienen (foto links onder: George Michael op weg naar een zitting hierover). De rechtbank oordeelt uiteindelijk in het voordeel van Sony, waarna Michael weigert nog nieuw materiaal te maken.

Pas als het label DreamWorks een deal sluit met Sony, kan George Michael opnieuw materiaal uitbrengen: het album "Older", met de singles "Fastlove" en "Jesus to a child", een ode aan zijn stilist en partner Anselmo Feleppa die overleden was aan een hersenbloeding gerelateerd aan aids.

In 1988 komt "Ladies & gentleman: the best of" uit. De eerste cd heet "for the heart", met ballads, de tweede cd krijgt de titel "for the feet", met dansbare nummers. Ook de nieuwe single "Outside" staat op de verzamelaar, een knipoog naar zijn arrestatie voor de provocatie van een agent in een openbaar toilet.

Een jaar later brengt George Michael het album "Songs from the last century" uit, met uitsluitend covers van andere artiesten zoals "Roxanne" van Sting.

Pas in 2004 komt er nieuw materiaal uit van Michael, het album "Patience", met als singles "Amazing" en "Shoot the dog", een kritisch nummer over de Irak-oorlog waarin de Britse premier Tony Blair de hond is van de Amerikaanse president George Bush. Een volgende album wordt uitgebracht in 2006, een nieuwe verzamelaar van zijn beste singles. Er staan ook nummers op uit zijn Wham!-periode en drie nieuwe nummers.

Publiek privéleven

In de Wham!-periode blijft George Michael met zijn privéleven uit de boekjes. Er zijn wel geruchten over een relatie met actrice Brooke Shields. Op dat moment heeft hij echter een relatie met zijn stilist, Anselmo Feleppa die in 1993 overleden is aan een hersenbloeding gerelateerd aan aids.

De geaardheid van George Michael wordt een publieke zaak wanneer hij in 1998 gearresteerd wordt voor een "oneerbaar voorstel aan een politieagent" in een openbaar toilet in een park in Beverly Hills in Californië.

De zanger krijgt daarvoor een boete van 810 dollar en 80 uur taakstraf. Kort hierna komt de single "Outside" uit over het incident. Na het incident is Michael veel opener over zijn geaardheid en zijn relatie met Kenny Goss (foto links). In 2009 gaan ze uit elkaar. De split wordt pas 2 jaar later bekendgemaakt.

Zijn geaardheid is niet de enige kluif die de roddelpers heeft aan George Michael. Begin 2006 wordt hij gearresteerd voor druggebruik. Niet veel later wordt hij bewusteloos op het stuur van zijn auto gevonden. Hij ontwaakt nadat iemand lange tijd op zijn raam klopt. Michael rijdt door en rijdt even verderop tegen een paal.

Enkele maanden later wordt hij opnieuw bewusteloos aangetroffen in zijn auto, wat leidt tot een gigantische file in Londen. Later wordt hij veroordeeld voor het bezit van cannabis.

Hij mag 2 jaar niet meer met de auto rijden en krijgt weer een taakstraf. Twee jaar later, in 2009, rijdt hij zijn auto opnieuw in de prak maar hij is dan niet onder invloed van drugs of alcohol.

Een jaar later rijdt Michael dronken een fotowinkel binnen, opnieuw met softdrugs op zak. Daarvoor krijgt hij een celstraf van 8 weken maar na 4 weken mag hij de gevangenis verlaten. (foto links George Michael op weg naar de rechtbank voor de strafmaat).

Door het oog van de naald

Eind 2011 krijgt Michael af te rekenen met een zware longonsteking. De zanger is op dat moment bezig aan de "Symphonica"-tournee, zijn laatste grote concertreeks. De zanger wordt in Wenen opgenomen in het ziekenhuis. Aanvankelijk lijkt de behandeling aan te slaan, maar zijn toestand verslechtert en wordt kritiek. De zanger moet uiteindelijk wekenlang in het ziekenhuis blijven. Achteraf vertelt hij emotioneel dat hij dat hij door het oog van de naald is gekropen.

De laatste jaren was het stil geworden rond George Michael, die zich teruggetrokken had uit het openbare leven. Af en toe kwamen er berichten dat hij gezondheidsproblemen had, maar de juiste toedracht bleef onduidelijk.

Meest gelezen