Grootste evacuatie sinds WO II in Duitsland voor ontmanteling oorlogsbom

In Augsburg hebben vandaag liefst 54.000 mensen hun huis moeten verlaten voor de ontmanteling van een Britse oorlogsbom uit WO II. Het gaat om de grootste evacuatie in Duitsland sinds die oorlog. De bom is zojuist onschadelijk gemaakt. Normaal mag iedereen vanavond terug naar huis.

Een bom van 1,8 ton: dat hebben arbeiders op 20 december op een werf in het centrum van Augsburg ontdekt. Het ging om een Brits springtuig dat daar al sinds de Tweede Wereldoorlog lag. Vandaag gingen de ordediensten over tot de ontmanteling van de joekel.

Om dit veilig te laten verlopen, hebben liefst 54.000 mensen die tot anderhalve kilometer in de omtrek wonen hun huis vandaag moeten verlaten. Dat is meteen de grootste evacuatie in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog. De veiligheidszone met een omtrek van 1.500 meter ligt midden in de historische binnenstad. Bijna 900 politieagenten hebben de evacuatie in goede banen geleid.

"Kerstmis 2016 in Augsburg ziet er anders uit dan we verwacht hadden", zei burgemeester Kurt Gribl in een videoboodschap op Twitter. De autoriteiten kozen voor Kerstmis, omdat de operatie dan makkelijker kan verlopen dan op een gewone werkdag.

Wie dat kon, koos ervoor om Kerstmis vandaag te vieren bij familie en vrienden in andere steden of gemeenten, maar de inwoners van Augsburg konden ook terecht in opvangcentra in sportzalen en scholen.

Normaal mag iedereen vanavond terug naar huis.

Meest gelezen