Netanyahu roept Amerikaanse ambassadeur op het matje

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse ambassadeur in Israël op het matje geroepen. Israël is woedend omdat de Verenigde Staten zich hebben onthouden bij de stemming van een resolutie in de VN-Veiligheidsraad. De resolutie werd uiteindelijk goedgekeurd, waardoor Israël nu wordt opgedragen om te stoppen met het bouwen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, wat bezet Palestijns gebied is.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Dat de resolutie goedgekeurd kon worden, was mede een gevolg van het feit dat de Verenigde Staten hun veto-recht niet hebben gebruikt en zich hebben onthouden bij de stemming. Nochtans is de VS traditioneel een bondgenoot van Israël, zo hebben de Amerikanen in het verleden al meermaals een veto gesteld tegen resoluties tegen Israël.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu was gisteren dan ook bijzonder scherp voor de VS. Zo had het land "een beschamende anti-Israëlische zet" gedaan. Netanyahu benadrukte dat de Amerikaanse president Barack Obama een Amerikaans engagement uit de tijd van president Jimmy Carter had gebroken om in de VN-Veiligheidsraad "niet de voorwaarden voor vrede te dicteren aan Israël".

Israël gaf geen details over wanneer de ontmoeting tussen Netanyahu en de Amerikaanse ambassadeur zou plaatsvinden. In een kort statement heeft Washington nu laten weten dat zijn ambassadeur Netanyahu vanavond zal ontmoeten.

Meest gelezen