Paus spreekt minder vol plein dan anders toe: "Tijd dat wapens zwijgen in Syrië"

In Rome heeft paus Franciscus zijn traditionele "Urbi et Orbi" uitgesproken, zijn zegen voor de wereld en voor de stad Rome. "Het plein is ontzettend beveiligd, maar het aantal mensen valt een beetje tegen in vergelijking met andere jaren", zegt correspondent Angelo van Schaik. De paus riep op om een einde te maken aan de oorlog in Syrië.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Het Sint-Pietersplein in Rome stond minder vol dan gewoonlijk, meldt correspondent Angelo van Schaik. Misschien heeft de terreurdreiging, die ook Italië in de ban houdt, daar iets mee te maken. "Er zijn hier ontzettend veel politiemensen, carabinieri, militaire voertuigen. De beveiliging is heel groot, maar het aantal mensen valt een beetje tegen."

De paus sprak over de conflicten in Syrië, Palestina en Israël, terrorisme en andere conflicten in de wereld. "Het is dringend tijd dat de wapens definitief zwijgen in Syrië", sprak hij. "Zeker in Aleppo, waar al weken strijd wordt geleverd. Het is tijd dat er hulp komt voor alle burgers en dat de mensenrechten gerespecteerd worden." De katholieke gemeenschap in Aleppo zou zondagmiddag voor het eerst in vijf jaar een kerstviering organiseren. De katholieken hebben een kathedraal in de oude stad gereinigd, puin geruimd en een kerststal geïnstalleerd.

Vrede in het Heilige Land

In Rome pleitte de paus ook voor vrede in het Heilige Land. "Dat de Palestijnen en Israëlieten de moed hebben om een nieuwe bladzijde te schrijven van hun geschiedenis. Dat haat en wraak plaats mogen ruimen voor de wil om samen aan iets nieuws te bouwen."

De paus stond ook stil bij conflicten in onder meer Libië, Jemen en Irak. "De bevolking lijdt er door oorlog en terroristische daden. Moge de vrede er snel hersteld worden. Ook vrede voor mannen en vrouwen uit verschillende delen in Afrika."

De paus had ook afgelopen nacht in de middernachtsmis veel aandacht voor vluchtelingen, vooral voor vluchtelingenkinderen die alleen naar Europa reizen. "Daar hopen ze op een betere wereld, maar eigenlijk ondervinden ze er veel weerstand van mensen die hen niet willen."

Meest gelezen