Russisch vliegtuig stort neer in Zwarte Zee: "Geen overlevenden"

Een vliegtuig van het Russische leger dat onderweg was naar Syrië is neergestort in de Zwarte Zee. Geen van de 92 inzittenden heeft het overleefd, zo bevestigt het ministerie van Defensie. Zowat alle slachtoffers zijn zangers van het beroemde Russische Alexandrov-koor. De oorzaak van de crash is wellicht te zoeken bij een technische of menselijke fout.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Intussen zijn de eerste lichamen geborgen.

Het vliegtuig - een Tupolev 154 - steeg om 5.40 uur lokale tijd op in Adler, een district van de Russische stad Sotsji. De bestemming was de Russische luchtmachtbasis Hmeimim, dicht bij de Syrische havenstad Latakia. Twintig minuten na vertrek verdween het toestel plots van de radar. Meteen werd een grootschalige zoekactie opgezet.

Het Russische ministerie van Defensie bevestigde vrij snel dat het vliegtuig is neergestort in de Zwarte Zee. "Er zijn brokstukken teruggevonden op 1,5 kilometer van de kust van Sotsji", zo klinkt het in een mededeling. Reddingswerkers begonnen meteen te zoeken naar overlevenden, maar vrij snel was duidelijk dat dat een verloren zaak is. "Er is geen teken van overlevenden", liet het ministerie weten. De eerste lichamen zijn intussen geborgen.

Oorzaak

Over de oorzaak van de crash is nog niets officieel gecommuniceerd, maar volgens een Russische bron heeft het te maken met een technische of menselijke fout. Hij sluit terrorisme "volledig uit". President Vladimir Poetin heeft intussen een onderzoek bevolen naar de crash.

Wie zat aan boord?

Aan boord zaten 92 mensen, waaronder 64 leden van het Alexandrov-koor, een van de koren van het Russische leger dat de muziek zou verzorgen tijdens de nieuwjaarsfeestelijkheden op de Russische basis. Daarnaast zaten er ook acht militairen aan boord, onder wie de directeur van het Ensemble, Valéri Khakhilov. Er waren ook journalisten mee.

Syrië

Rusland voert al sinds 2015 een militaire campagne in Syrië, waar het voornamelijk luchtaanvallen uitvoert ter ondersteuning van de troepen van president Bashar al-Assad.

Meest gelezen