Vrouw die ooit vrije val van 10 kilometer overleefde, is overleden

In Belgrado is Vesna Vulovic dood in haar appartement aangetroffen. De voormalige stewardess overleefde in 1972 een vrije val van meer dan 10 kilometer uit een vliegtuig. Haar doodsoorzaak is niet bekend.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Zonder parachute van kilometers hoog op aarde neervallen en het nadien kunnen navertellen: het lijkt absolute fictie. Toch is dat precies wat Vulovic op 26 januari 1972 is overkomen. Die dag was ze als stewardess aan boord van een Douglas DC-9 van Yugoslav Airlines op weg van Stockholm naar Belgrado.

Op een hoogte van meer dan 10 kilometer explodeerde het toestel boven het toenmalige Tsjechoslovakije. Vulovic bevond zich op dat moment in het staartstuk van het vliegtuig. Het brak af en viel in een spiraal naar beneden. Daar kwam het neer op een dichtbeboste en hevig besneeuwde bergflank.

Kroatische separatisten

Vulovic bleek nog in leven, als enige van de 28 inzittenden. Een houthakker hoorde haar geschreeuw en diende haar de eerste zorg toe. Toen ze in het ziekenhuis aankwam, belandde ze in een dagenlange coma. Ze had een barst in haar schedel, twee verpletterde ruggenwervels en een gebroken bekken. Ook verschillende ribben en haar beide benen waren gebroken.

Officieel was het toestel uiteen gespat nadat een bom aan boord was ontploft. Die zou daar door Kroatische separatisten zijn geplaatst. Niemand is echter ooit veroordeeld.

Toen Vulovic na een kleine maand bij bewustzijn kwam, bleek ze verlamd. Toch leerde ze later weer lopen. Ze ging opnieuw bij haar luchtvaartmaatschappij aan de slag, zij het in een kantoor. Later zou ze nog verschillende keren het vliegtuig als passagier nemen. Van het ongeval kon ze zich naar eigen zeggen niks herinneren.

In 1985 kreeg Vulovic een vermelding in het Guinness Book of Records als overlevende van de hoogste val zonder parachute ooit. Dit leverde haar veel roem op in haar thuisland Servië waar ze zich begon in te zetten voor politieke doelen. In 1990 kreeg ze haar ontslag nadat ze aan protesten tegen Slobodan Milosevic had deelgenomen. Nadien zou ze nog twintig jaar tegen nationalisme strijden.

(lees verder onder de video)

1972 AP

Bekijk archiefbeelden van Vulovic

Tsjechoslovaakse luchtmacht

Begin 2009 ontstond enige commotie over het verhaal van Vulovic toen twee onderzoeksjournalisten van het Duitse magazine Tagesschau schreven dat het toestel in 1972 in werkelijkheid was gecrasht nadat het door de Tsjechoslovaakse luchtmacht per ongeluk uit de lucht was geschoten.

Het zou op dat moment op een hoogte van slechts enkele honderden meters hebben gevlogen. Om deze blunder toe te dekken, zouden de Tsjechoslovaakse geheime politie nadien met het verhaal over de Kroatische bom op de proppen zijn gekomen. Vulovic heeft deze versie van de feiten altijd met klem tegengesproken.

Vrijdag is Vulovic dood aangetroffen in haar appartement in Belgrado. Het is niet duidelijk waaraan ze precies is overleden. Ze was 66.

Meest gelezen