Wereldberoemd Russisch koor omgekomen bij vliegtuigcrash: een portret

Het Alexandrov Ensemble is in diepe rouw. In het vliegtuig dat vanochtend neerstortte in de Zwarte Zee zaten zowat alle zangers van het gezelschap. Een portret van een koor dat al meer dan 85 jaar bestaat.

Het Alexandrov Ensemble is het officiële koor van het Russische leger, waardoor het ook het "koor van het Rode Leger" mag worden genoemd. Het is een vaste waarde in het land. 

Het gezelschap werd opgericht in 1928, in het Sovjet-tijdperk. De naam is een verwijzing naar Alexander V. Alexandrov, de eerste dirigent van het gezelschap. Oorspronkelijk bestond het koor enkel uit mannen, maar sinds de jaren 90 werden er stelselmatig ook meer vrouwelijke militairen in toegelaten.

Naast het koor bevat de groep ook een orkest en dansers. Het repertoire bestaat onder meer uit werk van Sovjet-componisten, volksdansen, volksliederen en religieuze muziek. Zo zingen ze onder meer "Katjoesja" en "Kalinka".

Het Ensemble is wereldberoemd en trekt volgens Russisch media volle zalen in onder meer in Polen, Hongarije, Tsjechië en Frankrijk.

Zowat het volledige koor - dus niet het orkest of de dansers - stapte vanochtend op een vliegtuig richting Syrië om een optreden te geven voor de Russische militairen in het conflictgebied. Naar verluidt zouden ze dat in Aleppo doen. Drie leden van het koor bleven thuis. De 64 andere leden zijn vermoedelijk om het leven gekomen bij de vliegtuigcrash.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen