2016 was bijzonder tragisch voor de muziekwereld

Dit jaar heeft de muziekwereld bijzonder veel grote namen verloren. David Bowie, Prince, Toots Thielemans, Leonard Cohen, George Michael: stuk voor stuk zijn het legendes van de hedendaagse muziek. Hier volgt een beknopt overzicht, maar de eigenlijke lijst is nog langer.

Michel Delpech (1946-2016)

Op 2 januari al overlijdt Michel Delpech. 69 jaar was hij. U kent hem van de hit "Pour un flirt" uit 1971.

David Bowie (1947-2016)

Op 10 januari verliest de wereld David Bowie. Op zijn 69e geveld door kanker. "Space oddity", "Heroes", "Fashion" en "Let's dance": het zijn maar enkele van zijn grote hits. In zijn laatste single "Lazarus" voorspelt hij als het ware zijn eigen einde.

Glenn Frey (1948-2016)

Op 18 januari is het de beurt aan Glenn Frey. Op het eerste zicht geen grote naam, maar hij was wel een van de sturende leden van The Eagles.

Paul Kantner (1941-2016)

Nog in januari overlijdt Paul Kantner, zanger en gitarist van de psychedelische groep Jefferson Airplane en Jefferson Starship.

Maurice White (1941-2016)

In februari verliest de wereld Maurice White, oprichter en zanger van Earth, Wind & Fire. "Boogie Wonderland", "September", "Got to get you into my life": deze nummers staan gegrift in het muzikaal geheugen van velen onder ons.

Eddy Wally (1932-2016)

Op 6 februari verliest Vlaanderen zijn "Voice of Europe". Eduard René Van De Walle, beter bekend als Eddy Wally, overlijdt in Zelzate. "Chérie" en "Ik spring uit een vliegmachien" blijven een onmiskenbaar deel van de Vlaamse muziekgeschiedenis.

George Martin (1926-2016)

Door zijn werk als producer en vaak ook arrangeur van bijna alle platen van The Beatles werd George Martin beschouwd als de vijfde Beatle. Voor het nummer "Eleanor Rigby" bijvoorbeeld stond hij in voor de niet-vocale bijdragen. De vier andere Beatles deden de rest.

Keith Emerson (1944-2016)

Op 10 maart overlijdt Keith Noel Emerson, een van de drie leden van Emerson, Lake and Palmer.

Prince (1958-2016)

In april verliezen we een andere muzikale held met Prince Rogers Nelson, ook bekend als Prince of "His Royal Badness". "1999", "Controversy", "Purple Rain" of "Cream": stuk voor stuk klassiekers uit de popgeschiedenis zijn het. Daarnaast was Prince ook een topperformer op het podium.

Papa Wemba (1949-2016)

Na Prince verliezen we in april ook Papa Wemba, de "Koning van de Congolese Rumba". Jules Shungu Wembadio Pene Kikumba sterft als een rastartiest, op het podium.

Corry Brokken (1932-2016)

Eind mei verliezen onze noorderburen Cornelia Maria (Corry) Brokken: zangeres, radio- en tv-presentatrice en rechter. In 1957 won zij voor Nederland het Eurovisiesongfestival met "Net als toen".

Toots Thielemans (1922-2016)

Op 22 augustus verliest ons land een legende, als Jean Baptiste Frédéric Isidor (Toots) Thielemans overlijdt. Fenomenale jazzmuzikant en mondharmonicaspeler: de faam van Toots Thielemans reikte tot in de VS of Brazilië.

Leonard Cohen (1934-2016)

Nog zo'n legende was Leonard Cohen, die ons op 7 november ontvalt. De Canadese folksinger-songwriter, dichter en schrijver liet ons onder  meer "Suzanne", "Hallelujah" en "So long Marianne" na

Greg Lake (1947-2016)

Op 7 december overlijdt Greg Lake, een tweede groepslid van Emerson Lake and Palmer. Lake schreef "Lucky Man" toen hij amper 12 was.

Rick Parfitt (1948-2016)

24 december: het jaar loopt bijna ten einde, de muziekwereld verliest Rick Parfitt, gitarist bij de Britse rockband Status Quo. Het gitaargeweld van "Rockin' all over the world" en "Whatever you want" klinkt u allicht niet onbekend in de oren.

George Michael (1963-2016)

Georgios Kyriacos Panagiotou ofte Georges Michael is wellicht de jongste muziekgod die we dit jaar betreuren. Gisteren beleefde hij zijn "Last Christmas". Maar nummers als "Careless Whisper", "Faith" of "Fastlove" blijven in onze oren fluisteren.

Meest gelezen