2017 zal een seconde langer duren

Het jaar 2017 zal in België een seconde langer duren. We krijgen namelijk een nieuwe schrikkelseconde tijdens oudejaarsnacht. Dat heeft de Koninklijke Belgische Sterrenwacht (KBS) meegedeeld, op basis van informatie van de Internationale Dienst voor de Aardrotatie en Systeemreferenties in Parijs. De ingreep met de zogenoemde "positieve schrikkelseconde" is nodig omdat de gemiddelde zonnetijd en de atoomtijd niet in hetzelfde tempo lopen.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Op 31 december springt de klok om 23 uur 59 minuten 59 seconden niet naar 00.00 uur, maar naar 23 uur 59 minuten 60 seconden. Bij ons in België ziet u het fenomeen echter pas een uurtje later gebeuren. Wij zitten tijdens de wintermaanden immers in de tijdzone UTC+1, waardoor de schrikkelseconde om 00:59:59 zal worden doorgevoerd.

Maar waarom is die correctie dan precies nodig? Onze tijdsschaal komt tot stand door het gemiddelde van tientallen atoomklokken - verspreid over heel de wereld (ook in de Koninklijke Belgische Sterrenwacht) - te vermeerderen met een aantal seconden (schrikkelseconden genaamd) die ervoor zorgen dat de atoomtijd overeenstemt met de omwenteling van de Aarde.

De omwentelingssnelheid van onze planeet is namelijk niet stabiel. Ze heeft een vertraging in haar dagelijkse rotatie, door de afremmende kracht van de getijden. Daardoor verlengt de dag met ongeveer 2 milliseconden per eeuw. De UTC gaat bovendien een beetje vlugger dan de "aardrotatie klok". Aangezien de aardrotatie niet te corrigeren is, moet de UTC regelmatig worden aangepast.

Al de 27e schrikkelseconde

De vaststelling van het verschil gebeurt door waarnemingen van hemellichamen. Wanneer het verschil de 0,9 seconden nadert, wordt de verandering doorgevoerd. De toepassing is dan op 30 juni en/of 31 december om 23.59.59 UTC.

Sinds de invoering van het systeem in 1972 hebben wij al 26 schrikkelseconden gekend. De laatste keer was in juni 2015. Niet iedereen is echter even opgezet met dit "gegoochel met tijd". Er waren eerder al plannen om het systeem definitief af te schaffen, maar die belandden in januari 2012 in de prullenbak.

Meest gelezen