5 films om in de kerstvakantie te gaan bekijken

Onze filmreporter Ward Verrijcken heeft het filmaanbod van de komende weken gewikt en gewogen. Dit zijn zijn aanbevelingen voor de kerstvakantie.

1. PASSENGERS

Verhaal? Passengers gaat over een gigantisch ruimteschip in de nabije toekomst dat 5.000 mensen meeneemt om te emigreren naar een andere planeet. De reis duurt zo'n 120 jaar, waardoor iedereen in een kunstmatige slaap wordt gehouden zodat ze niet verouderen. Twee leden aan boord - gespeeld door Jennifer Lawrence en Chris Pratt - ontwaken echter toch te vroeg en realiseren zich dat ze toch nog 90 jaar onderweg zullen zijn.

De mening van Ward? "Deze film is pure Hollywood nonsense, maar het werkt wel heel goed. Het kernwoord is big. De decors zijn gigantisch, ook de namen van de acteurs zijn gigantisch, maar het is zonder twijfel een verdomd entertainende film. De twee uur vliegen voorbij en soms is dat meer dan genoeg."

2. A MONSTER CALLS

Het verhaal? A Monster Calls is een verfilming van een jeugdboek, over een jongetje van 13 dat in een zeer lastige periode in zijn leven zit. Zijn moeder wordt namelijk geconfronteerd met kanker en ligt op sterven. Tijdens die moeilijke periode kruipt de jongen in zijn fantasie en ontdekt hij een monster, in de vorm van een boom. De boom ontfermt zich over hem en daagt hem uit om zijn gevoelens onder woorden te brengen.

De mening van Ward? "De film heeft de juiste gevoeligheid. Het is geen typische  Amerikaanse sentimentele fantasy film. A Monster Calls is gemaakt door een Spanjaard en het is ook een Brits jeugdboek. Je houdt het in elk geval niet droog tijdens de film, maar het verhaal wordt wel op de juiste manier verteld, met echte emoties."

"Ik denk dat we bovendien vooral moeten kijken naar de rol van Felicity Jones, die de stervende moeder speelt. Zij is misschien wel de actrice van het jaar en zou wel eens in aanmerking kunnen komen voor een Oscar."

3. HOME

Het verhaal? De Vlaamse film Home gaat over de moeilijke communicatie tussen tieners en hun familie, en de rampzalige gevolgen die daar kunnen uit voortkomen. De hoofdrolspeler in het verhaal is een 17-jarige jongen die uit een jeugdgevangenis komt. Zijn ouders vertellen hem echter dat ze liever niet hebben dat hij thuis komt wonen, maar dat hij bij zijn tante moet intrekken. Hij wordt vervolgens vrienden met jongeren die ook met hun ouders in de knoop liggen.

De mening van Ward? "De vierde film van Fien Troch heeft ondertussen al een indrukwekkend parcours afgelegd op de buitenlandse filmfestivals. Home is niet alleen narratief en emotioneel bijzonder interessant, maar ook visueel is de film erg sterk. Fien Troch heeft voor Home namelijk samengewerkt met haar echtgenoot en topmonteur Nico Leunen."

"De kijker is meestal een breed beeld gewoon, maar in deze film gebruiken Troch en Leunen een 4:3-beeld. Zo duwen ze de personages en hun emoties tegen elkaar. Daarnaast spelen ze op de juiste momenten ook met de smartphone versies van de communicatie tussen ouders en kinderen. Echt heel sterk."

4. AMERICAN PASTORAL

Het verhaal? American Pastoral is gebaseerd op het boek van Philip Roth en vertelt het verhaal van de familie Levov in New Jersey in de jaren 60. Een hele generatie kinderen keerde zich toen tegen hun ouders in een resem burgerprotesten. Van het naïeve gezinsgeluk uit de jaren 50 blijft ook bij de Levovs nog weinig over wanneer tienerdochter Meredith zich tegen haar vader verzet en zich aansluit bij de Vietnam-protesten. Wanneer er vervolgens een dodelijke bomaanslag plaatsvindt, is zij zelfs de hoofdverdachte. 

De mening van Ward? "Het boek American Pastoral is één van de grootste meesterwerken uit de Amerikaanse literatuur. Ik begrijp niet dat Philip Roth er nog geen Nobelprijs heeft gewonnen. Het boek is nu verfilmd door acteur Ewan McGregor, het is meteen ook diens regiedebuut. American Pastoral is een zeer degelijke film geworden, al zal McGregor er nog geen Oscars mee winnen. Daarvoor is het eindresultaat niet begeesterend genoeg."

5. BACALAUREAT

Het verhaal? Bacalaureat gaat over de Roemeense dokter Romeo Aldea die zich al een leven lang verzet tegen de corruptie in zijn land. Hij heeft tot nu toe altijd perfect volgens het boekje geleefd, maar staat plots voor een moreel dilemma. Zijn dochter Eliza wordt de dag voor haar eindexamen op de middelbare school namelijk aangerand en ziet zo haar volledige toekomst op de helling staan. Eliza had immers een beurs te pakken aan een Britse universiteit, maar nu ze totaal onverwacht haar laatste examen niet heeft gehaald, gaat die kans in rook op. Aldea zal daarom voor het eerst in zijn leven de wet moeten omzeilen, als hij haar droom alsnog wil waarmaken.

De mening van Ward? "Bacalaureat is een film naar de hand van de Roemeense regisseur Cristian Mungiu. In 2007 kreeg hij nog de Gouden Palm voor het abortusdrama 4 Months, 3 Weeks and 2 Days, maar ook deze film is zeker de moeite waard. In mei kaapte hij met Bacalaureat in Cannes nog de prijs voor Beste Regie weg. Je vindt de film bij ons niet in de grote bioscopen, maar wel in de betere art house bioscopen."

Meest gelezen