"Gedichten schrijven? Dat doe ik eigenlijk nooit"

Derde keer goede keer voor Davy Scheelen uit Meeuwen. Na deelnames in 2014 en 2015 gaat hij in deze editie met de hoofdprijs lopen. "Ik ben wel met taal bezig, maar behalve mijn inzendingen voor het nieuwsgedicht, schrijf ik eigenlijk nooit gedichten", zegt de Limburger.

Davy Scheelen geeft lessen Nederlands, Engels en media, waardoor een carrière in de poëzie voor de hand liggend lijkt. Toch is dat niet het geval. "Natuurlijk ben ik met taal en actualiteit bezig en schrijf ik af en toe columns. Maar echte gedichten schrijven? Neen, dat doe ik nooit. Behalve dan voor dit toffe initiatief", zegt Scheelen.

Hij heeft naar eigen zeggen geleerd uit zijn eerdere deelnames in 2014 en 2015. Toch had hij nooit verwacht in 2016 op de eerste plaats te eindigen. Waarom denkt hij dat zijn nieuwsgedicht het zo goed heeft gedaan?

"Misschien dat dit te maken heeft met het idee dat erachter zit? De actualiteit koppelen aan de overleden artiesten. Ik vermoed dat dit de kracht van het gedicht was", meent de Limburger.

Hoeveel tijd heeft hij aan "De radio" gespendeerd?

"Wanneer ik op de fiets zit of met de trein reis, staan mijn gedachten nooit stil. Dan begint bij mij alles te borrelen in mijn hoofd. Dan heb ik mij een tweetal avonden neergezet om alles eens uit te schrijven." Alles bij elkaar opgeteld is Scheelen er ongeveer vier uur mee bezig geweest.

En nu volop gaan dichten?

Gaat deze overwinning Davy ertoe aanzetten om meer te gaan dichten? "Ik wil daar wel meer mee doen, ja. Ik zal nu kijken welke wegen ik kan gaan bewandelen. Ik zit met een dosis creativiteit die ik kwijt wil, alleen zoek ik naar de juiste manieren om die creativiteit te uiten", zegt Scheelen. "Op dat vlak ben ik echt nog zoekende."

Wat was zijn favoriete nieuwsgedicht?

Hij had nooit verwacht te winnen. Zelf gokte hij op winst van "Ode aan die ochtend", van Goedele Debeerst.

"Dat gedicht sprak mij het meeste aan, omdat dat heel diep ingaat op die noodlottige ochtend van 22 maart. Ik vond dat op een heel knappe manier geschreven. Er zitten natuurlijk ook andere dingen in - dat kinderlijke waarmee je alle kwaad kan bestrijden - vond ik er heel mooi in verwerkt."

Meest gelezen