Bart De Wever over Syrische familie: "Dit dossier deugt niet"

De N-VA-voorzitter Bart De Wever plaatst grote vraagtekens bij het dossier van de Syrische familie die betrokken is in de zogenoemde visumrel. Uit documenten die Het Laatste Nieuws kon inkijken, zou blijken dat de vader van het gezin onlangs twee weken in de Verenigde Arabische Emiraten en India verbleef.
2016 Tim de Waele

Uit de documenten zou blijken dat de vader van het gezin op 26 november van Aleppo naar Libanon reisde. Vervolgens vloog hij naar de Verenigde Arabische Emiraten. Mogelijk was het een zakenreis, want de man werkt voor de Kamer van Koophandel in Aleppo. Hij zou ook naar India zijn gegaan, want van daaruit keerde hij op 10 december terug naar Libanon. Daarna ging hij naar zijn vrouw en kinderen in Aleppo.

Begin november was al bekend geraakt dat de vader van het gezin meermaals naar Libanon was gereisd, ondanks de oorlogssituatie in Aleppo. Bovendien zou hij dicht aanleunen bij het regime van president Assad. Er werd toen ook de vraag gesteld of de familie wel echt in gevaar verkeert.

De advocaten van de familie drukten er de afgelopen weken op dat dat wel degelijk het geval is. Zo vertelden ze dat het huis van hun cliënten onder vuur was genomen. Advocate Mieke Van den Broeck ontkende ook dat de vader ooit politiek actief is geweest.

"Aan middelen en kansen om het land te verlaten, ontbreekt het hen niet"

Bart De Wever plaatst nu dus opnieuw grote vraagtekens bij het verhaal. "Ik wil de tragedie in Syrië en het gevaar in Aleppo niet minimaliseren. Theo Francken heeft dit jaar meer dan duizend humanitaire visa verleend aan mensen die wel degelijk in de hel waren gelogeerd, onder wie een grote groep christenen uit Syrië. Maar in dit dossier bestaan daar sterke twijfels over. Die worden nu alleen maar groter", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

"Als de man echt doodsbang was, zoals hij in november zelf nog verklaarde, waarom laat hij zijn vrouw en kinderen dan twee weken achter? Waarom nam hij ze dan niet mee de grens over? En wat was er zo dringend in de Emiraten en in India? Ik benijd geen enkel Syrisch gezin en mededogen is een schone deugd, maar dit dossier deugt gewoon niet."

"Dit gezin beantwoordt niet aan het beeld van de typische oorlogsvluchtelingen. Aan middelen en kansen om het land te verlaten, ontbreekt het hen blijkbaar niet."

Scherpe uithaal naar advocaten

De Wever stelt tot slot ook de werking in vraag van Progress Lawyers Network, de advocaten die de zaak van het gezin behartigen. Hij heeft het over een "politieke actie van PVDA-advocaten". "Elke advocaat zweert dat hij zijn dossiers naar waarheid zal behandelen, in eer en geweten. Gaat dat ook op voor deze advocaten? Ik betwijfel het sterk."

Visumrel: waar gaat het over?

De juridische strijd tussen staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en de advocaten van het Syrische gezin sleept nu al maanden aan. Het gezin uit Aleppo wil met de hulp van een bevriende familie naar ons land komen met een humanitair visum, zodat ze niet via mensensmokkelaars moeten vluchten. Francken weigert echter om hen een visum te geven, omdat dat de deur zou openzetten voor anderen. De staatssecretaris kreeg ongelijk van de rechter en er werd een dwangsom opgelegd. Hij ging vervolgens in beroep en de dwangsom werd voorlopig opgeschort.

Meest gelezen