De muziek van George Michael in vijf kernwoorden

George Michael groeide uit van tieneridool tot wereldster. Hij begon met poppy niemendalletjes, maar bracht later meer intensiteit en diepgang in zijn werk. Bovendien schuwde hij de controverse niet. Wij vatten zijn muziekvideo's samen in 5 woorden.
AFP or licensors

POP

George Michael was zonder twijfel een van de popiconen van de jaren 80 en 90. Met zijn groep Wham! scoorde hij verschillende top 10 hits, waarvan "Wake me up before you go-go" (1984) de grote doorbraak betekende. Het nummer had een positieve vibe en was kenmerkend voor het zomerse en vrolijke gevoel dat het duo uitstraalde.

George Michael schreef en producete het nummer. "Ik wou een energieke popplaat maken die al het beste van de popnummers uit de jaren 50 en jaren 60 combineerde met onze attitude en aanpak, die meer uptempo en veel jonger was", zei hij. Maar later relativeerde hij de song ook. "Ik denk dat "Go-go" ongetwijfeld het bekendste Wham!-nummer is, omdat het zoveel onnozeler is dan de andere."

SOUL

Soulmuziek was een van de grote inspiratiebronnen voor George Michael. In 1987 nam hij een duet op met soullegende Aretha Franklin, "I knew you were waiting (for me)". De single leverde hem zijn eerste Grammy Award op en maakte duidelijk dat George Michael ook in zijn solocarrière de top wou bereiken.

In zijn biografie vertelde Michael dat hij enorm zenuwachtig was om met Franklin samen te zingen. "Ik wist dat Aretha de melodie zou nemen en dat ze me alle hoeken van de kamer zou laten zien... ik probeerde het eenvoudig te houden. Het was heel ingetogen in vergelijking met wat zij deed."

SEKS

Seks is een belangrijk thema in de muziek van George Michael. Zelf worstelde hij lang met zijn seksuele geaardheid, maar dat hield hem niet tegen om het thema expliciet op de kaart te zetten. Het nummer "I want your sex" werd door de expliciete songtitel en -tekst geweerd van verschillende radiozenders. MTV zond de suggestieve videoclip enkel 's nachts uit. Nochtans gaat het nummer over monogamie.

Volgens George Michael lag bij aidspreventie de nadruk vooral op veilige seks en niet op relaties. "Ik miste emoties, ik miste monogamie. "I want your sex" gaat over het verbinden van lust aan liefde, niet aan vreemden", zei hij over het nummer.

PARODIE

George Michael veroorzaakte wel vaker controverse en deinsde er ook niet voor terug om zichzelf op de korrel te nemen. Toen hij in 1998 gearresteerd werd voor een "oneerbaar voorstel aan een politieagent" in een openbaar toilet, maakte hij de single "Outside" waarin hij de draak steekt met de zaak.

Op hetzelfde album "Patience" staat ook het politiek geïnspireerde nummer "Shoot the dog", waarin hij kritiek uit op het beleid van George W. Bush en Tony Blair betreffende de invasie in Irak in 2003.

ROMANTIEK

George Michael was ook een romantische ziel. In 1993 schreef hij een eerbetoon aan zijn eerste grote liefde Anselmo Feleppa, die stierf aan de gevolgen van aids. Michael was toen nog niet uit de kast en droeg "Jesus to a child" pas vanaf 1998 in het publiek op aan Feleppa.

Het nummer "Amazing" uit 2004 was geïnspireerd op zijn relatie met Kenny Goss. Het nummer gaat over hoe die liefde zijn leven veranderde. Het nummer herinnerde hem ook aan zijn tijd met "Wham!". "Mijn werk van de afgelopen 12 jaar heeft misschien een intensiteit en diepte, maar heeft niet de energie van mijn vroege werk. Ik denk dat het teruggekomen is met de opluchting dat ik mij weer goed voel", zei hij.

Meest gelezen