Fitch verlaagt kredietwaardigheid van België van AA naar AA-

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de Belgische kredietwaardigheid verlaagd van AA naar AA- vanwege "budgettaire ontsporingen". De vooruitzichten zijn wel stabiel, wat betekent dat Fitch geen nieuwe verlaging van de rating verwacht op middellange termijn.

De pogingen om een begroting in evenwicht te krijgen, zijn bemoeilijkt door de "terugval" van de belastinginkomsten, door de daling van de inkomensbelasting en sociale premies. Fitch wijst er bovendien op dat België veel overheidsgeld heeft moeten investeren in de opvang van vluchtelingen en de extra veiligheidsmaatregelen na de aanslagen van 22 maart.

Het begrotingstekort zal daardoor vanaf volgend jaar 3 procent van het bruto binnenlands product bedragen, wat meer is dan de eerdere prognose van 2,7 procent. De Belgische schuld zal rond 107 procent van het bbp zitten, wat het hoogste niveau is van de landen met de rating "AA".

"De opeenvolgende mislukkingen om de beleidsdoelstellingen te halen, hebben een negatieve invloed op de geloofwaardigheid van het begrotingsbeleid", aldus Fitch. De kredietbeoordeling beschouwt de Belgische schuld wel nog steeds van een hoge kwaliteit voor de investeerders.

Bezorgdheid

Met de beoordeling AA- zit België net onder het niveau van Frankrijk en Groot-Brittannië, die een "gewone" AA-beoordeling krijgen. Volgens Fitch ziet het er echter niet naar uit dat ons land binnenkort opnieuw zal stijgen in de ratings. Niet alleen de federalisering van België bemoeilijkt de zaken, maar ook de gemeenteraads- en parlementsverkiezingen van respectievelijk 2018 en 2019 zullen een eerder negatieve invloed hebben op de kredietwaardigheid van ons land.

Eerder deze maand liet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al weten dat het "bezorgd" was over de Belgische begroting. Een zoveelste tegenslag voor de regering-Michel, die het zo slechter doet dan haar voorganger. Onder premier Elio Di Rupo schrapte Fitch namelijk nog de negatieve vooruitzichten voor de Belgische begroting.

Meest gelezen