India begint aan bouw van omstreden megastandbeeld

In India heeft premier Narendra Modi de eerste steen gelegd van wat het grootste standbeeld ter wereld moet worden. Het gaat om de beeltenis van Chhatrapati Shivaji Maharaj, een koning uit de 17e eeuw en een belangrijke figuur in de Indiase geschiedenis. Het project is omstreden, heel wat Indiërs vinden dat de regering het geld aan nuttigere zaken kan besteden.
De plannen voor het monument.

Chhatrapati Shivaji Maharaj, of kortweg Shivaji. De naam doet hier niet meteen een belletje rinkelen. Maar voor de Indische hindoe-bevolking is de 17e eeuwse koning van het Maratha-rijk een nationale held. Premier Narendra Modi, die het nationale gevoel wil aanwakkeren, noemt hem een van de meest inspirerende figuren uit de geschiedenis.

Modi reisde afgelopen weekend naar Mumbai om de eerste steen te leggen van het project. Het gigantische monument wordt gebouwd op een rots 1,5 kilometer in de Arabische Zee voor de kust van de miljoenenstad. "Zelfs in het midden van de strijd bleef Shivaji een voorvechter van goed bestuur. Zoveel aspecten van zijn persoonlijkheid blijven ons inspireren", zei Modi.

Het standbeeld moet klaar zijn in 2019. De totale hoogte van het monument zal 192 meter bedragen, meer dan dubbel zo hoog als het Vrijheidsbeeld in New York (93 meter). Het hoogste standbeeld ter wereld op dit moment (voet meegerekend) is de "Grote Boeddha van Lushan" (foto), een gigantisch koperen Boeddhabeeld in China. De totale hoogte van dat monument bedraagt 153 meter.

Omstreden

Niet iedereen is tevreden met het megaproject. Zo werd protest van de lokale vissersgemeenschap de kop ingedrukt. Zij vrezen hun inkomen te verliezen door de werken. Milieuactivisten zijn dan weer bevreesd voor de impact op de natuur en het maritieme leven in het gebied.

Daarnaast vinden heel wat Indiërs dat de regering het geld -er is sprake van 510 miljoen euro- aan nuttigere zaken kan besteden, zoals infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs. Op het internet, onder meer op change.org, doen heel wat petities de ronde tegen het project.

Niet het enige

Overigens werkt India op dit moment ook aan een ander gigantisch standbeeld. In de staat Gujarat, zo'n 400 kilometer ten noorden van Mumbai, komt een 182 meter hoog monument voor Vallabhbhai Patel (1875-1950), een Indiase staatsman die een grote rol speelde in de strijd voor onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Dat beeld (foto onder) moet klaar zijn in 2018.

Meest gelezen