Paard van Napoleon Bonaparte krijgt tweede leven

Marengo, het paard van Napoleon, krijgt binnenkort een tweede leven. Na zijn dood werd hij op vrij amateuristische wijze opgezet, maar dankzij het National Army Museum in Londen krijgt het wereldberoemde paard nu eerherstel. Zijn skelet ondergaat namelijk momenteel een face lift én het krijgt bij de heropening van het museum een nieuwe plaats tussen andere relikwieën van Waterloo.

Meer dan 15 jaar lang vocht Marengo aan de zijde van zijn - al minstens even wereldberoemde - baas Napoleon. Hij staat dan ook samen met de Franse generaal afgebeeld op talloze schilderijen.

Napoleon kocht Marengo in 1799 en vernoemde hem naar de plaats waar hij de Oostenrijkers versloeg in 1800. De Franse generaal liet het paard uiteindelijk achter na zijn nederlaag in Waterloo in 1815. Napoleon deed toen afstand van de troon en ging in ballingschap naar het eiland Sint-Helena. Marengo daarentegen werd meegenomen door de Grenardier Guards naar Engeland. Het dier stierf uiteindelijk in 1831, hij was toen ongeveer 38 jaar oud.

Amateuristisch opgezet

"De bedoeling van de restauratie is vooral om ervoor te zorgen dat Marengo er echt als een paard gaat uitzien", vertelt Sophie Stathie, één van de curatoren, aan The Guardian. "Door zijn afhangende hoofd en stijve houding zag hij er meer uit als een ezel. Elke keer als ik langs de galerij liep, had ik het gevoel dat hij iets triests uitstraalde."

Het gerestaureerde skelet van Marengo is vanaf het voorjaar van 2017 te bewonderen in het National Army Museum. Het museum zal dan opnieuw feestelijk worden geopend, na een sluiting van meer dan 3 jaar voor verbouwingswerken.

Meest gelezen