Russische minister: "Gaan voorlopig uit van menselijke of technische fout"

Het Russische ministerie van Transport gaat er voorlopig van uit dat de crash van een militair vliegtuig gisteren te wijten is aan een menselijke of technische fout, al wordt terreur niet uitgesloten. Intussen gaat de zoektocht voort naar de lichamen van de inzittenden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Voor zover we vandaag weten is een terreurdaad niet bij de belangrijkste mogelijke oorzaken. We gaan er dus van uit dat de oorzaak van de crash een technisch falen of een fout van de piloot kan zijn. Maar ik wil benadrukken dat de onderzoekers dit zullen uitmaken, net als de speciale technische commissie van het Russische ministerie van Defensie", zei minister van Transport Maksim Sokolov tijdens een persbriefing na een bijeenkomst van de onderzoekscommissie.

Het onderzoek naar de oorzaak is nog volop aan de gang. Het vliegtuig met 92 inzittenden verdween 2 minuten na het opstijgen van de rader. Het was op weg van Sotsji in Rusland naar Latakia in Syrië. Aan boord bevonden zich de leden van het beroemde Russische Alexandrov-koor. Ze zouden in Syrië optreden voor de Russische militairen.

Zoekactie met 3.000 reddingswerkers

Fragmenten van het vliegtuig werden gevonden in de Zwarte Zee, niet ver van de kust voor Sotsji. De twee zwarte dozen van het toestel zijn nog niet gevonden. Zij zijn van groot belang voor het onderzoek naar de oorzaak van de crash.

Op de Zwarte Zee is de hele nacht voort gezocht naar de lichamen van de inzittenden. 3.000 reddingswerkers zijn daarvoor ingezet, onder wie ruim 100 duikers. De Russen zetten schepen, helikopters en drones in. Voorlopig zijn al 11 lichamen geborgen.

Tweede kerstdag vandaag is een dag van nationale rouw in Rusland. In het centrum van Sotsji (foto) en aan het gebouw van het militaire koor in Moskou worden bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen