2.000 euro hinderpremie voor handelaars bij wegwerkzaamheden

Handelaars die hinder ondervinden door werken in hun straat, zullen vanaf komende zomer automatisch kunnen rekenen op een hinderpremie van 2.000 euro. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Tot nog toe kregen de handelaars die hinderpremie pas na de afloop van de werken en ook alleen maar als ze hun winkel moesten sluiten.
Archieffoto: werken in Antwerpen

Wegenwerken veroorzaken vaak heel wat hinder voor lokale handelaars en zelfstandigen. In de nieuwe Vlaamse regeling zijn handelaars niet langer verplicht hun zaak volledig te sluiten om recht te hebben op een premie. De premie van 2.000 euro zal voortaan bovendien automatisch toegekend worden aan de handelaars.

"Dankzij de databank waarin alle steden, gemeenten en nutsbedrijven vanaf 2017 hun openbare werken moeten aanmelden, kunnen we de premie voortaan automatisch toekennen voor de werken van start gaan", legt Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) uit. "Door de sluitingsverplichting te schrappen, stimuleren we hen om toch open te blijven."

De Vlaamse hinderpremie bestaat uit twee delen. Enerzijds is er een vast bedrag van 2.000 euro. Die wordt gegeven aan de detailhandelaars met een zaak in de werfzone. Daarnaast is er een bijkomende vergoeding van 80 euro per dag vanaf de 22e sluitingsdag. Zelfstandigen met een zaak buiten de werfzone of zelfstandigen die het minder moeten hebben van toevallige passanten, hebben geen recht op de vaste vergoeding. Zij hebben enkel recht op een tegemoetkoming van 80 euro per dag, vanaf de 8e sluitingsdag.

Meest gelezen